NSmart sistem

NSMART APLIKACIJA: Novosađani dobili moderan sistem elektronske naplate karata u javnom prevozu

NSmart aplikacija je verovatno najzanimljiviji i najkorisniji segment novog sistema elektronske naplate u JGSP Novi Sad.

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Sistem elektronske naplate (SEN) je sistem koji omogućuje zamenu starih papirnih pokaznih karata novim beskontaktnim pametnim karticama i značajno olakšava način na koji putnici mogu obezbediti vozne karte za realizaciju željenih putovanja.

Pored toga SEN će omogućiti i uvođenje nekih novih vrsta usluga koje do sad nisu postojale, kao što su Elektronski novčanik i Elektronska karta, što će predstavljati posebne pogodnosti za korisnike.

Prilikom realizacija sistema elektronske naplate prevoza, JGSP „Novi Sad“ se odlučio za NSMART sistem.

NSMART predstavlja informatičku celinu koja obuhvata: elektronsku naplatu prevoza, praćenje vozila preko GPS sistema, najavu dolazaka na stajališta, korisnički online portal i mobilnu aplikaciju.

Korisnički portal online.nsmart.rs donosi mnoge pogodnosti.

Pored kupovine karata, putnici će preko interneta moći da prate dolazak vozila na željenoj liniji, da dobiju sve informacije u vezi sa redom vožnje, pristupe svim servisnim informacijama o aktuelnim izmenama u režimu saobraćaja, kao i da dobiju detalje o specijalnim pogodnostima koje sistem elektronske naplate može da im pruži.

Tu je i NSmart mobilna aplikacija za iOS tj. iPhone i Android telefone, koja obezbeđuje najavu dolaska autobusa na stajalište i to u realnom vremenu prikazuje dolazak autobusa na odabrano stajalište. Za sva stajališta na kojima staju autobusi na linijama JGSP „Novi Sad“ u aplikaciji korisnik može da vidi za koliko minuta stiže autobus i na kojoj liniji.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.