DIGITALNA PLATFORMA ZA DONACIJU HRANE U SRBIJI: Humanitarni projekat u efikasnoj borbi protiv gladi i siromaštva! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIGITALNA PLATFORMA ZA DONACIJU HRANE U SRBIJI: Humanitarni projekat u efikasnoj borbi protiv gladi i siromaštva!

U Srbiji oko 250.000 tona hrane završi kao otpad, dok je svaki osmi stanovnik u riziku od siromaštva.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prva digitalna platforma za donaciju hrane u Srbiji predstavljena je danas na onlajn prezentaciji, a njen cilj je da omogući transparentniju, ravnomerniju, efikasniju dnevnu raspodlu viškova voća i povrća iz objekata trgovinskog lanca Delhaize.

Plaforma je nazvana "Tanjir po tanjir", a hrana iz njihovih objekata biće distribuirana preko humanitarnih organizacija do siromašnih korisnika.

Možda će vas zanimati:

Za Delhaize, koji je uključen u donacije viškova hrane u Srbiji od 2015., platformu je napravio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kako bi se pomoglo u efikasnoj borbi protiv gladi i siromaštva.

"Tanjir po tanjir" je nadgradnja humanitarnog projekta „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji realizuju Banka hrane i kompanija Delhaize. Do sada je donirano više od 5.000 tona voća i povrća koji su stizali do korisnika više od 70 humanitarnih organizacija. Istaknuto je da se globalno 1,3 milijarde tona hrane godišnje baci, dok istovremeno gotovo milijarda ljudi u svetu gladuje.

Procene su da u Srbiji oko 250.000 tona hrane završi kao otpad dok je svaki osmi stanovnik u riziku od siromaštva. Preko Banke hrane svakodnevno pomoć u Srbiji dobija 7,5 hiljada građana a od digitalne platforme se očekuje da bude uvećana količina donirane hrane kao i broj humanitarnih organizacija koji u doniranju posreduju.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji, Fransin Pikap rekla je da je UNDP ponudio digitalno rešenje kako bi se napori učinili efikasnijim a rezultati povećali i da bi se što više humanitarnih organizacija uključilo. "Očekujem da će ova digitalna plaftorma omogućiti mnogo bolje rezultate i uticaj, kao i da će doprineti da se efikasnije pomogne siromašnima", rekla je ona.

Izvršna direktorka beogradske Banke hrane Katarina Žigić rekla je da je do sada saradnja bila sa 60 humanitarnih organizacija koje su viškove robe preuzimali iz 130 prodavnica iz lanca Delhaize a da će "Tanjir po tanjir" pomoći da donacije hrane budu svakodnevne, redovne i transparentne".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA