Govorite li pileći: Veštačka inteligencija uspela da "prevede" emocije kokošaka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Govorite li pileći: Veštačka inteligencija uspela da "prevede" emocije kokošaka

Naučnici su snimali uzorke glasova 80 pilića, potom je algoritam analizirao snimke kako bi povezao vokalne obrasce sa različitim "emocionalnim stanjima" ptica

 Kokoška Izvor: Pixabay

Tim japanskih naučnika tvrdi da je otkrio način kako da prevede pijukanje pilića na ljudski jezik uz pomoć veštačke inteligencije.

Istraživači sa Univerziteta u Tokiju, predvođeni profesorom Adrijan Dejvidom Čeokom, uspeli su da pronađu "sistem sposoban da interpretira različita emotivna stanja kod pilića, među kojima su glad, strah, ljutnja, zadovoljstvo, uzbuđenje i zabrinutost", pomoću "najsavršenije AI tehnike nazvane 'duboko emocionalno analitičko učenje' (eng. Deep Emotional Analysis Learning)".

Prema njihovim rečima, tehnika je "ukorenjena u kompleksnim matematičkim algoritmima" i u stanju je da se adaptira na stalno-promenljive obrasce govora pilića, što znači da s vremenom postaje sve bolja u dešifrovanju "pilećeg jezika".

To je – bar u teoriji – tako, ali ako sumnjate u prevodilačke sposobnosti veštačke inteligencije koje će vam pomoći da bolje razumete "piletinu" – svakako niste usamljeni.

A da bi testirali svoj novi sistem, naučnici su snimali i analizirali uzorke glasova 80 pilića. Potom je algoritam analizirao te uzorke kako bi povezao te vokalne obrasce sa različitim "emocionalnim stanjima" ptica.

 petao kokoške Izvor: Pixabay

Uz pomoć tima sastavljenog od osam psihologa za životinje i veterinarskih hirurga, tokijski istraživači su, kako su istakli, bili su stanju da preciziraju mentalno stanje svakog pileta sa iznenađujuće visokom preciznošću.

Naučnici su istakli da je razultat njihovog eksperimenta bio da demonstriraju potencijal upotrebe veštačke inteligencije i tehnika mašinskog učenja u prepoznavanju emocionalnih stanja kod pilića, zasnovanih na zvukovima koje su proizvodili. Visoka verovatnoća detekcije svake emocije, ukazuje na to da je naš model naučio da "uhvati" razumne obrasce osećanja iz zvukova koje su pilići proizvodili.

"Ovo je tek početak. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da prilagodimo veštačku inteligenciju i tehnike mašinskog učenja i drugim životinjama i tako postavimo temelje za neverovatnu primenu inteligencije u raznim oblastima povezanim sa životinjama", zaključio je Čeok u izjavi za New York Post.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:41
"VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NEPREDVIDIVA"
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Sve sve ali "zabrinutost". Sta kao pilici su "zabrinuti" zbog stanja u kokosinjcu?

Laki

Kad je AI rešio sporazumevanje sa pilićima, nadam se da će uskoro razrešiti i jezik za razumevanje između naroda i političara, koji vode narode i države a gde komunikacija nikako ne uspeva iako koriste isti jezik, značenja smisla i reči su im očigledno potpuno drugačija.