Veštačka inteligencija Ilona Maska prikazuje šta je izvan okvira najpoznatijih slika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija Ilona Maska prikazuje šta je izvan okvira najpoznatijih slika

Autor Ilija Baošić

Oduvek ste želeli da znate šta se dešavalo oko Mona Lize dok je Leonardo da Vinči slikao njen portret?

 Dall E outpainting funkcija proširivanja slike Izvor: OpenAI

OpenAI, laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije, čiji je jedan od osnivača i Ilon Mask, je svoj DALL-E 2 AI generator slika proširila funkcijom pod nazivom "outpainting". Ova funkcija korisnicima omogućava da "vide" šta se nalazi izvan okvira raznih remek dela ili poznatih fotografija.

Naravno, nova funkcija ne prikazuje zaista šta se nalazi izvan okvira slika ili fotografija, već samo prikazuje ono što je veštačka inteligencija "zamislila" da se nalazi.

U primeru iznad, DALL-E 2 je uz pomoć ljudskih podsticaja "zamislio" šta je izvan okvira portreta Johanesa Vermera "Devojka sa bisernom minđušom". Čak i na osnovu ograničenih informacija koje pruža portret, sistem je bio u stanju da to učini u Vermerovom stilu, oponašajući senke i naglaske originala.

Autorka ovog dela je umetnica Ogust Kamp, a na zvaničnom sajtu OpenAI takođe je prikazan čitav proces generisanja ostatka ove slike. Treba napomenuti da sistem sliku proširuje u delovima, a za svaki novi deo je potrebno rečima opisati čime će veštačka inteligencija popuniti scenu.

Pogledajte

00:25
Dall-E outpainting
Izvor: OpenAI
Izvor: OpenAI

Kako DALL-E 2 AI generator slika nije dostupan svima, već samo srećnim korisnicima koji su bili najbrži, još uvek nećete moći sami da isprobate ovu funkciju, ali vam donosimo radove koje su drugi stvorili:

Ukoliko do sada niste imali priliku da se upoznate sa mogućnostima koje nudi DALL-E 2, pogledajte galeriju slika i rečenica koje su korišćene za njihovo generisanje:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA