Veštačka inteligencija otkrila utajivače poreza, vlasti svima uzele pare | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija otkrila utajivače poreza, vlasti svima uzele pare

Autor Ilija Baošić

Softver koristi slike iz vazduha i ukršta ih sa poreskim i imovinskim registrima kako bi otkrio neprijavljene bazene.

 Francuska koristi veštačku inteligenciju da otkrije neprijavljene bazene i naplati porez Izvor: Unsplash

Francuska vlada je prikupila skoro 10 miliona evra dodatnog poreza nakon što je koristila veštačku inteligenciju za uočavanje neprijavljenih bazena na fotografijama iz vazduha. U francuskoj se porezi obračunavaju na osnovu vrednosti zakupnine nekretnine, tako da vlasnici kuća koji ne deklarišu bazene potencijalno izbegavaju stotine evra dodatnih plaćanja.

Projekat otkrivanja neprijavljenih bazena počeo je prošlog oktobra, a IT firma Capgemini radi sa kompanijom Google na analizi javno dostupnih fotografija iz vazduha koje je napravio francuski Nacionalni institut za geografske i šumske informacije. Softver je razvijen da identifikuje bazene, a ove informacije su zatim ukrštene sa nacionalnim poreskim i imovinskim registrima.

Procenjeno je da je Francuska imala oko 3,2 miliona privatnih bazena 2020. godine, ali je taj broj navodno porastao jer je sve više ljudi radilo od kuće tokom karantina, a letnje temperature su porasle širom Evrope.

Projekat je donekle ograničen po obimu i do sada su analizirane fotografije koje pokrivaju samo devet od 96 metropolitanskih departmana Francuske, ali čak i u ovim oblastima, zvaničnici su otkrili 20.356 neprijavljenih bazena, prema saopštenju francuske poreske uprave.

Francuska poreska uprava kaže da sada planira da proširi upotrebu veštačke inteligencije za otkrivanje bazena na svim metropolitanskim područjima Francuske, uključujući i prekomorske teritorije, što bi mogle da donese dodatnih 40 miliona evra poreza.

Pogledajte kako je jedan BitCoin rudar iskoristio toplotu koju oslobađaju njegove mašine za grejanje bazena:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RsS

Odličan primer apsurda današnjeg poreskog sistema i društva uopšte. Neki dokoni lezilebovići sede po kancelarijama i smišljaju načine da vam otmu što više zarade koju će posle trošiti kako se njima prohte, bez da vi učestvujete u tome. Isti primer u celom svetu, banda sedi na vrhu i skuplja reket.

beogradska seljačina

Zato u Svrbiji prirodnom telegencijom otkrivaju crno ispod nokta & šta će ti bazen - umri muški bre.