NAJBRŽI INTERNET IKADA: Preko milijardu megabita u sekundi, tehnologija primenjiva na postojeću infrastrukturu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBRŽI INTERNET IKADA: Preko milijardu megabita u sekundi, tehnologija primenjiva na postojeću infrastrukturu

Japanski istraživači su oborili rekord za najbrži internet

 Najbrži internet rekord Izvor: Pexels

Brzine interneta preko optičkih kablova izgledaju relativno ograničeno. Na kraju krajeva, čak i svetlost ima ograničenje brzine. Ograničena je i količina podataka koja može biti upakovana u paket i isporučena vlaknom. Ipak, ovo nije sprečilo naučnike da nađu inovativne načine prenosa sve veće količine podataka.

Istraživači japanskog Nacionalnog Instituta za Informacije i Komunikacione Tehnologije su probili još jedan rekord brzine prenosa podataka - oficijalno prikazanom brzinom od 1,02 petabita po sekundi. Institut je držao i prethodni rekord za najbrži internet.

Možda će vas zanimati

Da bi ovu brzinu postavili u perspektivu, istraživači su istakli da je 1,02 Pb/s ekvivalentno slanju 127.500 GB svake sekunde, odnosno više od 10 miliona kanala, emitovanih u 8K rezoluciji, kao i 551 kopija igre Call of Duty: Modern Warfare u sekundi.

Štaviše, istraživači kažu da je tehnika koju su koristili kompatibilna sa postojećom infrastrukturom optičkih vlakana, iako je test izvršen na modifikovanoj infrastrukturi za veće brzine i paralelni prenos. Prilagođeni kabl ima četiri optička jezgra u preseku, umesto jednog, a uprkos ovoj razlici, podaci su se prenosili samo u jednom režimu po jezgru, što znači da se postojeća tehnologija može prilagoditi da na novi režim prenosa.

Brzine su dodatno uvećane korišćenjem WDM tehnike (multipleksiranje podeljenim talasnim dužinama). Korišćenje ove tehnike povećava propusni opseg na 20 THz. Cev je podeljena na 801 kanal talasne dužine preko standardnih C i L opsega, kao i eksperimentalnog S opsega. Tim je takođe koristio nove tehnologije optičkog pojačanja i modulacije signala da stabilizuje i pojača signal.

Nije poznato kada bi zvanično mogli da vidimo plodove istraživanja u postojećoj infrastrukturi, ali se nadamo da će to biti uskoro.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA