25 EKSABAJTA NA DLANU: Novi vafer može da smesti milijardu Blu-ray diskova na pločicu od 5 cm | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

25 EKSABAJTA NA DLANU: Novi vafer može da smesti milijardu Blu-ray diskova na pločicu od 5 cm

Istraživači u Japanu kažu da su smislili novu metodu stvaranja vafera od dijamanata koji mogu skladištiti ogromne količine podataka.

 25 eksabajta vaferi Izvor: Saga univerzitet

Kad govorimo o 25 eksabajta, govorimo o 25 hiljada petabajta ili 25 miliona terabajta.

Kroz perspektivu gejmera, to je više od 100 miliona instaliranih primeraka igre Call of Duty: Modern Warfare (2) - vrtoglava količina podataka, zar ne?

Možda će vas zanimati

Loše vesti su da ovu inovaciju nećemo videti u svojim računarima, jer radi se o memoriji namenjenoj kvantnim kompjuterima.

Japanski istraživači koriste defekt u strukturi dijamanta, poznat kao centar odsustva azota, da skladište kvantni bit, odnosno kubit.

Ovaj nedostatak u dijamantima se već pokazao korisnim, jer je ključan deo načina na koji kvantni kompjuteri rade - omogućava istraživačima da očitaju specifičan spin elektrona. Ovi dijamantni kubiti su korisni čak i na sobnoj temperaturu, što znači manje oslanjanje na super-hladne gasove koji kvantni kubiti zahtevaju za rad.

Kako bi centri odsustva azota služili kao skladište, istraživači sa Saga univerziteta su morali da pronađu stalnu zalihu dijamanata visoke čistoće koji su dovoljno veliki za skladištenje podataka unutar tog prostora.

"Dijamantska pločica od 5 cm teoretski omogućuje dovoljno kvantne memorije za snimanje milijardu Blu-ray diskova. To je ekvivalent svim mobilnim podacima koji se distribuiraju u svetu u jednom danu. Sve to samo na jednoj pločici", piše u saopštenju za javnost.

Jedan jednoslojni Blu-ray disk sadrži 25 GB.

Novi vaferi će biti komercijalizovani 2023. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA