VEŠTAČKI MATERIJALI ZA LEPE ZUBE: Testira se sintetička gleđ koja je bolja od prave | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTAČKI MATERIJALI ZA LEPE ZUBE: Testira se sintetička gleđ koja je bolja od prave

Nova gleđ bi, kako tvrde kreatori, jednog dana mogla da služi za zamenjivanje prirodne, čime bi se produžio zubni vek.

 Zubi Izvor: Smart Life/ Pexels/ Rodolfo Clix

Naučnici s nekoliko svetskih univerziteta su došli do zanimljivog rešenja za stomatološke muke, a nakon što su kreirali sintetičku zubnu gleđ koja ima slične osobine kao prirodna.

U naučnom radu koji je izašao u magazinu Science, ekspertski tim tvrdi da je njihova kreacija uspešno prošla sva testiranja, te poređenja s prirodnom gleđi.

Možda će vas zanimati

Ljudska bića pokušavaju da se reše propadanja zuba već hiljadama godina, mnogo pre nego što je stomatologija postala ozbiljna grana.

Brojni problemi su u međuvremenu eliminisani, ali je gleđ ostala najveća prepreka – kada jednom krene da propada, veštački zubi su jedino rešenje.

Nova gleđ bi, kako tvrde kreatori, jednog dana mogla da služi za zamenjivanje prirodne, čime bi se produžio zubni vek. Prethodnim istraživanjima se došlo do zaključka da je originalna zubna gleđ toliko jaka, a opet elastična, zato što se sastoji od mikroskopskih štapića kalcijuma koji su složeni kao olovke u kutiji. Zahvaljujući tome naučnici su mogli da imitiraju prirodu prilikom stvaranja veštačkog materijala, a u procesu su korišćene nano-žice od hidroksilapatita, koje su slagane poput kalcijum štapića u pravoj gleđi i zamrzavane tako da ostanu na okupu.

Naučnici su potom veštački materijal nanosili na objekte različitih oblika, uključujući i ljudske zube, a kako bi testirali koliko je materijal otporan. Nakon toga su zaključili da je čvrst, jak, ali i blago elastičan, još bolji do originala – napravljena gleđ se u većini testova pokazala kao otpornija o prirodne.

Veštačka gleđ
Izvor: Smart Life/ @Meta News

Tim planira da nastavi s testiranjima, a kako bi se u potpunosti osiguralo da materijal može da istrpi kompleksne uslove u ljudskim ustima. Pored toga je neophodno da se dokaže da je veštačka gleđ sigurna za upotrebu, a kasnije bi mogla da ima širu primenu, te da se osim u stomatologiji koristi za spajanje polomljenih kostiju ili za oblaganje pejsmejkera.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neđa

"Na sajmu tehnike i nauke u J.KOreji je pre nekoliko godina predstavljena i vestacka vagina. Izmedju ostalog je receno da je bolja od prave. Da li jeste ili nije ali kosta dosta i prodaje se vise nego hleb. Jos malo pa se niko nece zeniti ni udavati."

123

Nemoj samo da se za par godina otkrije da je i ovo loše za zdravlje kao što je to bilo sa gomilom "genijalnih" otkrića do sad! Samo kažem...

Drax

Ako već opisujete gradju onda upotrebite izraz prizmatične gradje hydroxiapatita koji se pružaju celom dužinom krunice zuba i na taj način iako je čvršsta skoro kao dijamant ima odredjenu fleksibilnost i mogućnost adaptacije na vruće i hladno