Novi ponor kriptovaluta - ukupna vrednost opet ispod bilion dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi ponor kriptovaluta - ukupna vrednost opet ispod bilion dolara

Autor Ilija Baošić

Pad vrednosti dve najpopularnije digitalne valute je doveo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta ponovo padne ispod bilion dolara.

 Ukupna vrednost kriptovaluta opet pala ispod bilion dolara Izvor: Unsplash

Bitcoin je ponovo u padu. Najpopularnija kriptovaluta na svetu je danas vredela 18.620 dolara, što je druga najniža cena ove godine (cena je u junu pala na 17.600 dolara). Bitcoin nije bio jedina digitalna valuta koja je stradala, jer su i drugi novčići, uključujući Ether, takođe doživeli pad, što je dovelo pada ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta ispod granice od bilion dolara.

Bitcoin je pao za 7% ove nedelje. Ethereum, druga najveća kriptovaluta, pala je sa 1.678 dolara u utorak na 1.493 dolara.

Ovo nije prvi put da ukupna vrednost kriptovaluta padne ispod bilion dolara. Prethodna dva puta su se valute blago oporavile, ali se čini da "kripto zima" ne pokazuje znake kraja. Ukoliko uzmemo u obzir da je u novembru 2021. godine Bitcoin dostigao svoju najvišu cenu od 69.000 dolara, kao i da je tada ukupna tržišna kapitalizacija dosegla vrednost od 2,9 biliona dolara, dolazimo do sumorne brojke od 2 biliona dolara koje su isparile sa tržišta.

Iako postoji nekoliko faktora zbog kojih se kriptovalute "muče", porast kamatnih stopa ima najveći efekat. Federalne rezerve SAD su više puta povećavale kamatne stope, a one sada iznose 2,25%, gurajući inflaciju na najviši nivo u poslednjih 40 godina. Predsedavajući Džerom Pauel je upozorio da će centralna banka nastaviti da ih povećava, što će "naneti bol" američkoj ekonomiji.

Postoji određena nada za vlasnike kriptovaluta - Ethereum-ov prelazak na nerudarski protokol. Fondacija Ethereum kaže da će se to dogoditi negde sredinom ovog meseca. Ne samo da bi to mogli da snizi cene grafičkih kartica, već bi moglo da privuče više kupaca ETH-a i dati podsticaj celokupnom tržištu digitalnih valuta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doroti

Nešto su se ućutali ovi koinaši...