Maskov obrt

Tvrdio je da se OpenAI prodao Microsoft-u i "batalio" AI za dobrobit čovečanstva, a onda samo odustao od tužbe

U podnesku advokata koji zastupaju Maska od suda je zatraženo da odbaci ceo slučaj protiv kompanije OpenAi, bez navođenja konkretnih razloga za takav potez

Izvor: YouTube / New York Times Events

Ilon Mask je u utorak odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI i njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana, koje je teretio za "izdaju osnivačke misije" tog startapa.

Mask je pred kalifornijskim sudom optužio AI firmu, čije je osnivanje i sam 2015. pomogao, da je prekršila obavezu stvaranja veštačke inteligencije koja koristi društvu, pošto je postala profitno preduzeće podržano od strane Microsoft-a.

U podnesku advokata koji zastupaju Maska sada je od suda zatraženo da odbaci ceo slučaj, bez navođenja konkretnih razloga.

Milijarder, koji je OpenAI napustio 2018. godine, tvrdio je u svojoj prvobitnoj žalbi da je proizvođač ChatGPT-a uvek bio zamišljen kao neprofitni entitet. On je dodao da nedavne promene u upravnom odboru znače da je OpenAI sada zapravo podružnica softverskog giganta Microsoft-a. Mask je slične optužbe iznosio i u prošlosti, dok su ih OpenAI i Microsoft demantovali.

ChatGPT dobio ocene na ispitima

OpenAI je zaokupio pažnju javnosti krajem 2022. godine objavljivanjem svog ChatGPT chatbot-a, koji je sposoban da generiše odgovore na brojna pitanja, ali i da piše esme i eseje, pa čak i da uspe da za korisnika dobije ocene na ispitima. Firma je takođe razvila alate za generisanje slika i video zapisa koji se smatraju liderima u svojoj oblasti.

Microsoft, veliki investitor u OpenAI od 2019, prošle godine je uložio milijarde u tu kompaniju. Tehnološki gigant je "uskočio" kada je odbor OpenAI-a u novembru prošle godine otpustio generalnog direktora Sema Altmana, zaposlivši ga i ponudivši da "udomi" sve zaposlene koji su bili nezadovoljni njegovim smenjivanjem.

Odbor OpenAI je preokrenuo kurs pošto je neslaganje u kompaniji poraslo, vrativši Altmana na funkciju, istovremeno zamenivši nekoliko članova odbora.

Izvor: Pixabay

AI za "celo čovečanstvo"?

OpenAI je započeo život kao neprofitna organizacija posvećena razvoju "opšte veštačke inteligencije" (AGI), nejasnog termina koji se definiše kao vrsta veštačke inteligencije koja bi daleko nadmašila ljudske sposobnosti po svim merilima inteligencije. Prvobitna ideja je bila da OpenAI može da garantuje da će takva tehnologija biti bezbedna za čovečanstvo. Maskov pravni tim je tvrdio da se ovaj temeljni princip "okrenuo na glavu".

"Do današnjeg dana, OpenAI nastavlja da tvrdi da je njena osnivačka dokumenta obezbeđuju da AGI može da 'koristi celo čovečanstvo'", navodi se u podnesku, i dodaje, "U stvarnosti, međutim, OpenAI Inc je de fakto transformisan u filijalu zatvorenog koda najveće tehnološke kompanije na svetu: Microsofta."

Otkako je napustio OpenAI, Mask se pridružio horu kritičara koji upozoravaju da bi superinteligencija mogla da predstavlja kraj za čovečanstvo. On je prošle godine pokrenuo i sopstvenu AI firmu – xAI, istakavši da za njen želi da prikupi milijardu dolara od investitora.

BONUS VIDEO:

Ilon Mask poručio oglašivačima: "J**ite se!"
Izvor: YouTube / CNBC Television

(SmartLIfe/Kurir)