Facebook i Instagram bi mogli da se povuku iz Evrope, ako bude usvojena ova odluka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook i Instagram bi mogli da se povuku iz Evrope, ako bude usvojena ova odluka

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Facebook i Instagram bi mogli da se povuku iz Evrope nakon odluke jedne komisije za zaštitu podataka, koja bi mogla da pokrene lavinu reakcija!

 fejsbuk.jpg Izvor: YouTube/SimpleAlpaca

Već nekoliko meseci šuška se o tome da bi kompanija Meta mogla da povuče Facebook i Instagram iz Evrope, a sada su te glasine podgrejane zbog nove odluke regulatornog tela za zaštitu podataka.

Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) preduzela je ključan proceduralni korak u vezi s pritužbom o prenosu podataka iz Evropske unije u Ameriku, koja traje već skoro jednu deceniju. Kompanija Meta je upozoravala da bi zbog problematičnog odnosa sa EU agencijama za zaštitu podataka mogla da povuče radikalan potez, ali se čini da je on sada bliži nego ikad. DPC je potvrdila da je poslat nacrt odluke o zakonitosti transfera podataka, a zamenik komesara Grejem Dojl je dao kratku izjavu o tome.

"Nacrt odluke poslat je drugim agencijama za zaštitu podataka, sa kojima sarađujemo. Sada imaju mesec dana da sa nama podele svoje mišljenje", rekao je on.

Oko čega se Meta spori sa EU?

Problem je nastao još 2013, kada je DPC zajedno sa Maksom Šremsom pokrenula postupak protiv Facebooka. Potom je 2020. DPC poslao preliminarni nalog toj kompaniji u kojoj zahteva da se blokira izvoz podataka građana Unije u SAD na obradu. Javnost dodatno zbunjuje činjenica da ovakve agencije, pa i DPC, nikada ne objavljuju detalje svojih odluka, pa se dosta toga tumači na osnovu konteksta.

 mark cukerberg Izvor: YouTube/Meta

Nakon tog naloga, Evropski sud poništio je tadašnji "štit privatnosti", odnosno transatlantski dogovor o prenosu podataka, objasnivši da postoji rizik da američke obaveštajne agencije imaju uvid u podatke građana EU. Sud je dodatno otežao korišćenje SCC (standardne ugovorne klauzule) Meti i sličnim kompanijama, a ovonedeljna odluka koju je doneo DPC praktično znači da Facebook više ne može da se, s pravne strane, osloni na SCC.

"TechCrunch" javlja da Me ta smatra da će dugogodišnja pravna zavrzlama uskoro biti rešena i to novim sporazumom o prenosu podataka između EU i SAD.

"Nacrt odluke podleže reviziji evropskih tela za zaštitu podataka i odnosi se na koliziju zakona Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno je u toku postupak rešavanja, a mi pozdravljamo sporazum dve strane o novom pravnom okviru koji će omogućiti prenos podataka preko granica, i nadamo se da će taj okvir omogućiti da porodice, zajednice i ekonomije ostanu povezane", navodi Meta, ali ne spominje da će svaki eventualni novi dogovor na tu temu verovatno predstavljati novi pravni izazov. Stručnjaci za privatnost takođe smatraju da će Sud EU brzinski pristupiti rešavanju ovog problema, imajući u vidu činjenicu da predstavlja rizik za osnovna prava građana Unije.

Facebooku verovatno neće biti naređeno da obustavi prenos podataka, i šanse da će se povući su vrlo male - ali ipak nisu nula. Nedavno je pokrenut postupak i protiv kompanije Google zbog prikupljanja previše podataka.

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Geki

Sashko69 voleo bih da kazem "njiva" ali paraziti su to, nije to sposobno za rad. Mada pogresnu stranu krivis ,nisu influenseri, starlete ili neki treci krivi, oni samo prodaju "robu" a ostali odlucuju da li ce da je kupe ili ne. Uvek je bilo, dokle god da je ovaca bice i vune.

Uroš

"Don't let the door hit you on the way out"

007

Gluposti, od toga nema nista, ameri jos uvek vladaju planetom., ...