Najvažnija tehnološka kompanija za koju niko nije čuo: Bez njenih proizvoda svet kakav danas poznajemo ne bi postojao | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažnija tehnološka kompanija za koju niko nije čuo: Bez njenih proizvoda svet kakav danas poznajemo ne bi postojao

Autor Ilija Baošić

Proizvod ove Holandske kompanije je jedna od najvažnijih alatki modernog doba.

 Najvažnija tehnološka kompanija za koju niko nije čuo Izvor: ASML

Znate li koja je najvrednija evropska tehnološka kompanija? Možda će vam pomoći ako vam kažemo da je njena tržišna kapitalizacija porasla sa 36,2 milijarde dolara na 363 milijarde dolara za 10 godina, kao i da je njena vrednost pre mesec dana dostigla svoj maksimum od 395 milijardi dolara. Ne? Da li vam podatak da je prošle godine ostvarila 27,6 milijardi evra neto prodaje i preko 14 milijardi evra profita išta znači?

Ne brinite, velike su šanse da nikada niste čuli za ovu kompaniju - u pitanju je ASML Holding, koja i sama za sebe kaže da je "najvažnija tehnološka kompanija za koju niko nije čuo", i to s pravom.

 Predstavništvo kompanija ASML Izvor: ©ASML

ASML je jedan od vodećih svetskih proizvođača opreme za proizvodnju čipova. Dizajnira i proizvodi mašine za litografiju - ključnu alatku u proizvodnji čipseta koji se nalaze u našim pametnim telefonima, računarima, laptopovima, automobilima i mnogim drugim uređajima. Litografski sistemi ove kompanije, sa sedištem u Holandiji, se mogu naći u fabrikama svakog većeg proizvođača čipova u svetu.

Najnaprednije mašine ove kompanije koriste talasnu dužinu svetlosti zvanu EUV, što je skraćenica za ekstremno ultraljubičasto. EUV zraci, generisani laserima i fokusirani džinovskim ogledalima, koriste se u izradi procesorskih ploča silicijuma, poznatijih kao vaferi.

 ASML kompanija litografski sistem Izvor: ©ASML

Litografski sistem projektuje svetlost kroz nacrt uzorka na fotoosetljivu silicijumsku pločicu. Nakon što se šablon odštampa, sistem lagano pomera pločicu i pravi dodatnu kopiju na vaferu. Ovaj proces se ponavlja dok vafer ne bude prekriven šarama, dovršavajući jedan sloj. Da bi se napravio ceo mikročip, ovaj proces se ponavlja sloj za slojem, slažući šablone da bi se stvorilo integrisano kolo.

Najjednostavniji čipovi imaju oko 40 slojeva, dok najsloženiji mogu imati preko 150 slojeva. Samo nekoliko kompanija, uključujući Intel, Samsung i TSMC, je trenutno sposobno da proizvodi najsofisticiranije čipove, a svi oni zavise od kompanije ASML, koja im pravi potreban alat.

Kompanija je prošle godine prodala 53 EUV sistema, od kojih svaki košta 150 miliona dolara, a interesantan je podatak da su za isporuku samo jednog od njih potrebna tri teretna aviona Boeing 747, 40 teretnih kontejnera i 20 kamiona.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA