KAKO DOBITI 7 GODINA ZATVORA: Jednostavno - obrišite podatke sa servera kompanije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DOBITI 7 GODINA ZATVORA: Jednostavno - obrišite podatke sa servera kompanije

Administrator jedne kineske kompanije dobio je sedam godina zatvora jer je obrisao finansijske baze podataka sa servera kompanije

 obrisao server kompanije i dobio 7 godina zatvora Izvor: Pexels

Nije neobično da ljudi čine nepromišljene stvari kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Ipak, možda bi bila dobra ideja da vas takvi postupci ne odvedu u zatvor. Jedan kineski administrator je ovu lekciju naučio na teži način.

Han Bing, administrator baza podataka jedne kineskoj kompaniji je osuđen na sedam godina zatvora zbog brisanja finansijskih podataka kompanija. Stroga kazna je stigla, jer je Han pokušao da obrisane podatke učini nepovratnim. Kompanija je, ipak, uspela da povrati obrisano i ponovo unese izgubljene podatke uz značajne troškove.

Možda će vas zanimati

Kineska novinska agencija Beijing Roar napominje da je Han nekoliko puta upozorio svoje nadređene u kompaniji Lianjia o sigurnosnom propustu. Bing je, navodno, ovim postupkom želeo da im održi lekciju, te je obrisao podatke sa četiri servera.

Kompanija, koja se bavi nekretninama, je odmah pokrenula istragu. Brzo je suzila svoju listu osumnjičenih na pet osoba sa administrativnim privilegijama na serverima, uključujući Binga. Četiri zaposlena su u potpunosti sarađivala sa menadžmentom i predala svoje laptopove i lozinke. Međutim, Bing je odbio da to uradi, tvrdeći da njegov laptop sadrži privatne podatke.

Pristao je da dozvoli istražiteljima da pristupe njegovom laptopu u njegovom prisustvu, ali nisu pronađeni dokazi da je on počinio delo. Ipak, zaključili su da je mogao da obriše tragove sa laptopa. Tako su počeli da “češljaju“ evidenciju servera i analiziraju snimke nadzora.

Istražitelji su pronašli ime Hanovog MacBookračunara u zapisima servera, kao i MAC, odnosno IP adrese. Njegov pristup serverima je potvrđen i snimcima video nadzora sa vremenskih oznakama. Niko od ostala četiri administratora nije pristupio serverima u to vreme. Utvrdili su da je Bing koristio komande koje bi obrisane podatke učinile nepovratnim.

Nakon odbijene žalbe, sud je proglasio Hana krivim za sabotiranje kompjuterskih informacionih sistema i osudio ga na sedam godina zatvora. Takođe je dužan da kompaniji isplati odštetu u vrednosti od 200.000 juana, odnosno oko 28.000 evra.

Da li ste se vi nekad osvetili svom poslodavcu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Ima li nešto za šta se u Kini ne ide u tvorza?