ZAUSTAVLJENA IPHONE 13 PROIZVODNJA: Novi talas epidemije ozbiljno uzdrmao Apple | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAUSTAVLJENA IPHONE 13 PROIZVODNJA: Novi talas epidemije ozbiljno uzdrmao Apple

Jedna od kompanija koja je zadužena za sklapanje iPhone telefona u Kini – Pegatron, objavila je da su fabrike u Šangaju i Kunšanu zaustavljene na neodređeno usled novog talasa COVID epidemije.

 iPhone 13 i iPhone 13 mini Izvor: SmartLife / Apple

Apple je kompanija koja se i dalje oslanja na svoje kineske partnere u lancu proizvodnje svojih uređaja, pa im novi talas COVID epidemije nikako ne ide na ruku. Jedan od najvećih asemblera (kompanije koje sklapaju uređaje), Pegatron zaustavio je dve najveće fabrike u Kini, jer je vlada ove zemlje naredila oštre mere rada od kuće.

Novi lokdauni koje Kina primenjuje počeli su krajem marta i polako zahvataju sve veće delove zemlje, zaustavljajući proizvodnju u velikim fabrikama, i najavljujući novu turu kašnjenja isporuke uređaja na globalnom nivou.

Možda će vas zanimati

Da stvar bude gora, Pegatron je zadužen za sklapanje između 20 i 30% ukupne proizvodnje svih iPhone telefona. Oni su izjavili da sarađuju sa vlastima kako bi otvorili fabrike što je pre moguće, ali se čini da je sve to van njihove moći.

Analitičari širom sveta kažu da se u kompaniji Apple upalila velika crvena lampica, jer je ceo ekosistem iPhone telefona izbačen iz balansa. Taman kada su posledice velikih problema iz 2020. godine počele da se smiruju, Apple je na udaru novih problema.

Odmah nakon ove izjave, deonice kompanije Apple krenule su na dole za oko 1,5%, ali ovoliki pad samo označava da investitori i dalje nisu previše zabrinuti oko izveštaja o zastoju proizvodnje. Ne treba zaboraviti ni da je Foxconn, drugi najveći asembler objavio 15. marta zaustavljanje fabrike u Šenženu zbog epidemije, da bi se stvari koliko-toliko vratile u normalu već 21. marta.

Foxconn je takođe izjavio da su linije za proizvodnju prilagođene u drugim fabrikama kako bi se minimizirao uticaj zaustavljanja proizvodnje, ali ne treba zaboraviti da se 50% svih novih iPhone telefona pravi u fabrici u provinciji Henan, koja i dalje radi punom parom.

iPhone 13 serija VIDEO
Izvor: Apple

Ovaj udarac je ozbiljan i za giganta kao što je Apple, ali se ekipa iz Kupertina nada da se epidemija neće proširiti na ostale delove Kine, posebno u Henan provinciju. Ukoliko se i ta fabrika zatvori Apple bi preko noći mogao da radi samo sa 20-30% operativne proizvodnje, jer nova fabrika za sklapanje u Indiji još uvek nije počela sa radom.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA