OD TEBE POČINJE: Kako da stvorimo svet kakav svi želimo… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD TEBE POČINJE: Kako da stvorimo svet kakav svi želimo…

Upoznajte projekte koji stvaraju bolji svet za najmlađe.

 Svet kakav želiš, predstavnici projekata Izvor: SmartLife / A1 Srbija

A1 Srbija nedavno je kroz društveno odgovorni program Svet kakav želiš donirala 10 miliona dinara za ostvarenje projekata od posebnog značaja u oblasti javnog zdravlja, ekologije i obrazovanja.

Dok su oni u procesu realizacije, kompanija je drugu fazu ovog programa usmerila ka najmlađima.

Možda će vas zanimati

Za svaki sklopljeni ugovor za Prvu tarifu do kraja promotivnog perioda, A1 Srbija donira iznos jedne mesečne pretplate za realizaciju projekata namenjenih deci.

Kao i u prvom ciklusu programa, tim stručnjaka odabrao je inicijative iz navedenih oblasti koje će A1 novčano podržati na ovaj način uz pomoć roditelja.

O kojim projektima je reč i kako će oni doprineti kreiranju sveta kakav želimo, objašnjavaju njihovi predstavnici.

Obrazovanje i igra kao procesi građenja zajednice

Deca uče sa najviše entuzijazma i posvećenosti u periodu ranog razvoja, jer tada grade odnos prema svetu koji ih okružuje. Upravo zbog toga, u najmlađem uzrastu je neophodno podstaći ih na učenje na njima najprihvatljiviji naći - kroz igru, a ujedno ukazati im na značaj održivog razvoja i naučiti ih da se pridržavaju osnovih ekoloških principa.

Tako je Centar za razvoj participativnog obrazovanja pokrenuo inicijativu Zaigrani, čiji je cilj opremanje vrtića u Srbiji inovativnim ekološkim igračkama - Andramoljama, koje podstiču razvoj sposobnosti za učenje, kao i edukacija vaspitača i roditelja na temu održivog razvoja.

Krovni cilj ovog projekta jeste da kroz promene okruženja u kome deca odrastaju stvaramo igru beskrajnih mogućnosti i odgovoran odnos prema deci i planeti. U prvoj fazi projekta raspisaćemo poziv vrtićima sa teritorije Srbije da se priključe našem projektu. Biće odabrano 100 vrtića koje ćemo opremiti Andramoljama, a vaspitači i roditelji dobiće našu podršku da zajedno sa decom istražuju teme iz oblasti ekologije i održivog razvoja“, kaže Milijana Lazarević, ispred Centra za razvoj participativnog obrazovanja.

Rani razvoj veština kod deteta

Aplikacija za ranu intervenciju inicijativa je Logo - centra, udruženja koje se bavi edukacijom roditelja i dece koja kasne u govorno-jezičkom razvoju pružanjem podrške u usmeravanju pri dijagnostici i lečenju. Aplikacija sadrži edukativni video materijal, sa pokaznim vežbama razvojnih veština, za uzrast deteta od godinu dana do tri godine i šest meseci i biće besplatno dostupna roditeljima i stručnjacima koji se bave ranim razvojem.

Kako kaže defektolog-logoped ovog centra Olivera Vilimanović, veoma je važno da se dete gleda realnim očima i da se uz stručnu podršku razrađuje strategija stimulacije razvoja.

Ne treba skrivati dete od novih izazova već im treba ići u susret uz traženje adekvatne podrške bez odustajanja, jer kada postoji pozitivan stav socijalizacija i usvajanje novih veština mnogo su lakši. Osim toga, ova aplikacija je namenjena i roditeljima dece redovnog razvoja i od pomoći je prilikom organizovanja neposrednog okruženja i igre tako da se dete više podstakne stimulativnim interakcijama“.

Pomoć deci oboleloj od raka pomoću zajedničke organske bašte

Zasadimo život zajedno inicijativa je organizacije Bašta može svašta, koja ima za cilj da svako dete koje se leči od raka ima isto pravo na kvalitetno lečenje.

Pravljenjem organske bašte, sve ono što se u njoj proizvodi biće donirano deci koja se leče od malignih bolesti. Plan je da se uključi što više mladih volontera koji će imati priliku da na prirodan način obrade nastavne predmete kao što su Biologija i Svet oko nas i nauče o zdravim namirnicama, biljnim kulturama, tradicionalnoj i savremenoj tehnologiji u organskoj proizvodnji i njenom značaju za društvo.

U saradnji sa Organelom i Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka odlučili smo da zajedničkim snagama promenimo ovaj svet. Pored mnoštva segmenata koji igraju veliku ulogu u lečenju od maligniteta, zdrava hrana je stub i osnov ka putu do izlečenja. Ova organska bašta je prva koja će sve ono što u njoj stvorimo zajedno donirati deci koja se leče od malignih bolesti. Za početak nam je važno da baštu podignemo, odnosno da zemljište obogatimo prirodim životinjskim đubrivom i uselimo sve neophodne kulture za što brže jačanje imuniteta dece“, rekao je Darko Šijakinić, predstavnik organizacije Bašta može svašta.

Građani Srbije mogu kontinuirano da prate rezultate programa Svet kakav želiš putem zvaničnog sajta www.svetkakavzelis.rs.

Trenutak za Prvu tarifu VIDEO
Izvor: A1 Srbija

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nešto najbolje ikada

Pogledajte dokumentarac "The Choice Is Ours" (2016). Može se pogledati i na YouTubeu uz titlovan prevod na Srpskom.

Beogradska seljačina

Postani Bosanac, pa dođi u Srbiju da šefuješ.