Veliki korak napred: Ova zemlja konačno prelazi sa 3G na 4G mrežu, 15 godina od njenog uvođenja u svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki korak napred: Ova zemlja konačno prelazi sa 3G na 4G mrežu, 15 godina od njenog uvođenja u svetu

Procenjuje govore da samo 28,3 odsto stanovnika Severne Koreje ima pristup mobilnoj telefonskoj vezi, od kojih samo jedna četvrtina koristi pametni telefon

 Stari telefoni u fioci Izvor: Shutterstock/junpinzon

Severna Koreja ima 26,2 miliona stanovnika i u njoj trenutno posluju dva operatora 3G mobilne mreže. Podaci sajta GSMA Intelligence pokazuju da je operator Byol 2023. godine ostvario 7,1 miliona 3G veza, a drugi Koryolink 400.000.

Iz te zemlje sada dolazi vest o pokretanju 4G usluge, za čije će instaliranje upotrebiti korišćenu opremu. Severna Koreja je time započela dugo odlagani prelazak sa 3G na 4G mrežne usluge, za šta su već počele prijave pretplatnika u delovima prestonice Pjongjanga.

Severnokorejska vlada je uvezla korišćene LTE bazne stanice iz Kine, uglavnom proizvode kompanije Huawei, kojima planira da nadogradi svoje postojeće 3G mreže u šest gradova, počevši od glavnog.

Procenjuje se, inače, da samo 28,3 odsto stanovnika Severne Koreje ima pristup mobilnoj telefonskoj vezi, kao i da su svi korisnici plaćaju pretplatu tako da nema pripejd korisnika. Samo jedna četvrtina korisnika, međutim, koristi pametni telefon.

Stopa rasta broja mobilnih veza u 2023. godini u Severnoj Koreji je bila manja od 3 odsto.Naravno, i sami možete pretpostaviti da je u toj zemlji veliki broj globalno popularnih aplikacija blokirano ili zabranjeno.

Godinu dana ranije, 2022. kompanija Orascom sa sedištem u Egiptu povukla se iz zajedničkog ulaganja operatora Koryolink sa državnom firmom Korean Post and Telecoma.

Inače, uvođenje prvih 4G mreža u svetu počelo je još 2009. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:57
DNO DNA! 4.500 DECE U SRBIJI NEPISMENO! dr Marina Nikolić: Mobilni telefoni usporavaju govor POD HITNO VEĆI BROJ ČASOVA SRPSKOG
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wifi6

onda mi kukamo kako je sve loše a mi em 5G em wifi6 standard internet preko 2,5Gb