Uspešno testirana najnovija 6G teraherc (thz) bežična tehnologija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspešno testirana najnovija 6G teraherc (thz) bežična tehnologija

Autor Marko Čavić

Kompanije će od sada moći bežično da prenose i primaju 6G teraherc (THz) podatke na razdaljini do 320 metara, na otvorenom prostoru.

 CTO 6G THz demonstration 2.jpg Izvor: LG

Kompanija LG je uspešno testirala bežični prenos i prijem podataka od 6G teraherca (THz) - u frekventnom opsegu od 155 do 175 gigaherca (GHz), i to na udaljenosti od 320 metara na otvorenom.

Testiranje je odrađeno 7. septembra na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) u Berlinu, u Nemačkoj, i značajan je iskorak u komercijalizaciji razmene podataka od 6G teraherca (THz) u spoljašnjim i unutrašnjim sredinama u gradskim područjima, imajući u vidu da je referentna ćelijska pokrivenost baznih stanica za urbane makro ćelije udaljenosti oko 250 metara na otvorenom.

To je takođe veliki uspeh u odnosu na avgust prošle godine, kada je LG dokazao da može da prenosi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

6G tehnologija, koja koristi ultraširokopojasne frekvencije, ima relativno kratak domet i može doći do gubitka snage od prenosa do prijema. Kako bi ove probleme rešila, kompanija LG je zajedno sa Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institutom za primenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF) razvila pojačalo snage koje može da poveća intenzitet prenosa i pojačalo sa niskim nivoom buke prijemnika za poboljšanje kvaliteta dolaznog signala.

Ovo višekanalno pojačalo koje je korišćeno prilikom nedavne demonstracije, ima izlaz od preko 20 decibela (dBm), što je povećanje od preko 5 decibela (dBm) u odnosu na prethodno ostvarenje kompanije LG i Fraunhofer HHI & IAF koje je bilo predmet ispitivanja. Prijemno pojačalo takođe minimalizuje stvaranje buke prilikom prijema signala. Nove tehnologije integrisane su u okviru najnovijeg dizajna LG modula, izuzetno pogodnog za buduću proizvodnju integrisanih kola (IC), kako bi put ka budućoj komercijalizaciji bio lakši.

Zahvaljujući uspehu ovog dostignuća, korak smo bliže ostvarenju bežične 6G brzine od jednog terabajta (TB) u sekundi, u zatvorenim i otvorenim urbanim sredinama. Očekuje se da će 6G biti glavni pokretač poslovanja u budućnosti. Takođe, očekuje se da će diskusije o standardizaciji 6G mreže početi 2025. godine, dok je komercijalizacija tehnologije planirana za 2029 godinu ili kasnije. U poređenju sa tehnologijom 5G bežičnih mreža, 6G će obezbediti da prenos bude podataka daleko brži i pouzdaniji.

 CTO 6G THz demonstration.jpg Izvor: LG

Globalne kompanije se utrkuju kada je u pitanju 6G, s obzirom na ključnu ulogu koju će ova tehnologija imati u omogućavanju svih vrsta inovacija: od ultra-realističnih mobilnih holograma do sledeće faze IoT-a (Internet of Things) i ambijentalnog računarstva, koje će omogućiti prilagođeno personalizovano iskustvo celovitog povezivanja ljudi, objekata i prostora.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRagutin

Nemojte kad vas molim... Ako bude radila kao i 5 G mreža bolje je ne aktivirajte... Opet neka prevara u najavi ne bi li izbili pare iz džepa naroda...

Kajaz

Secam se da moja baka koja je bila mudra zena , nikada nije volela da prica preko mobitela vec samo sa kucnim telefonom , govorila je da mobitel lose utice na mozak i zdravlje a sta tek radi 6G mozemo zamislit .

Dolce Vita

Tek će ovo da nam sprži ja*a, ha ha ha ha!