SPUTANA PRVA DOMAĆA KRIPTOVALUTA: Zove se Lazar i nema podršku države, iako su pojedinci tvrdili suprotno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPUTANA PRVA DOMAĆA KRIPTOVALUTA: Zove se Lazar i nema podršku države, iako su pojedinci tvrdili suprotno

Lazar je prva srpska kriptovaluta i nema podršku Narodne banke Srbije.

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Lazar je takozvana prva srpska kriptovaluta vezana za RSD valutu tj. srpski dinar.

Izdavalac digitalne valute Lazar (DVL) je fizičko lice, državljanin Republike Srbije, Vladimir Pavićević, broker iz Beograda.

Možda će vas zanimati

Na internet stranici autora stoji da je ukupni nominalni iznos Digitalne Valute Lazar (DVL) 7,7 miliona dinara (65.254 €), od čega je 2,2 miliona jedinica predviđeno za rudarenje, 2,5 miliona za podelu novim korisnicima bez naknade (Lazareva česma) i tri miliona za slobodan upis i prodaju DVL-a.

Inicijalni kurs jednog Lazara određen je na 0,001 dinara. Vrlo brzo nakon prezentacije DVL-a oglasila se Narodna banka Srbije, koja je jasno istakla da nijedna kriptovaluta nema podršku države niti je izdato bilo kakvo odobrenje za tzv. beli papir.

Reakcija Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je povodom medijskih navoda da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta, obavestila javnost da nije izdala nijedno odobrenje za "beli papir" koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine.

Narodnoj banci Srbije nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja, saopštio je Savet guvernera NBS. Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini (Službeni glasnik RS, br. 153/2020), a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

U NBS-u ističu i to da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava, ističe se u saopštenju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Taman posla da dozvole tako nešto! A ja se baš obradovao da i mi kripto za trku imamo. Jbg, ne da Mali! Jeste da nikad ne bi dostigao bitcoin, ali bi bilo zanimljivo. A bitcoin kupovinaprodaja opet malo raste pa malo pada, igranka bez prestanka.

KOMENTARI

Svaka šuša može da izda kriptovalutu, većina ih ima samo smisao kao sredstvo prevare...

v1ad

Cela pointa kriptovaluta je u decentralizaciji. Znaci da ne trazis podrsku drzave ili NBSa. Doduse, sa imenom "Lazar" i zasluzuje da padne na prvom koraku. Moramo li u sve da ubacujemo neki nacionalizam?