CEO SVET DRMA BITCOIN POMAMA, a u Srbiji savetuju da ga zaobiđemo - "Ulažite u druge stvari"! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CEO SVET DRMA BITCOIN POMAMA, a u Srbiji savetuju da ga zaobiđemo - "Ulažite u druge stvari"!

NBS upozorila sve korisnike da sa Bitcoin-om postupaju na sopstvenu odgovornost i da je plaćanje u Srbiji njime nemoguće.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kad kupuju ili koriste Bitcoin, građani treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornost i da sami snose finansijske rizike koji proističu iz toga, kažu u Narodnoj banci Srbije, povodom sve češćih priča o Bitcoin-u i trgovini njime u poslednje vreme.

Iz NBS za Tanjug podsećaju da su i ranije više puta ukazivali da Bitcoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da centralna banka ne garantuju za njihovu vrednost.

Možda će vas zanimati:

Stav Narodne banke se, kažu, nije promenio ni posle nedavnog usvajanja Zakona o digitalnoj imovini u čijoj izradi je učestvovala i NBS, te da ni usvajanjem ovog zakona virtuelne valute nisu postale zakonsko sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Kako objašnjavaju u NBS, zakonom se uređuje poslovanje ljudi, koji obavljaju poslove s digitalnom imovinom, ali cilj njegovog donošenja nije promovisanje ulaganja u virtuelne valute, već isključivo uređenje oblasti, koja je znatno šira od ovih valuta i do sada nije bila pravno uređena.

Napominju da je vrednost Bitcoin-a i drugih virtuelnih valuta veoma promenljiva, te da bez obzira na trenutni veliki porast vrednosti, kretanje njegove vrednosti nije moguće predvideti. Dodaju da u skladu s tim, tako velike oscilacije mogu jednom da prouzrokuju i velike finansijske gubitke građanima. U odgovoru Tanjug agenciji iz Narodne banke Srbije se navodi da virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja, što je u Srbiji dinar.

U dinarima se izražavaju sve finansijske obaveze, a Zakonom o digitalnoj imovini je zabranjeno plaćanje virtuelnim valutama i drugom digitalnom imovinom direktnim prenosom te imovine sa potrošača na trgovca. Pojašnjava se takođe, da bi potrošač mogao da plaća u virtuelnim valutama, neophodno je da trgovac angažuje specijalizovanog pružaoca usluga koji se bavi prihvatom virtuelnih valuta, koji ima dozvolu Narodne banke i koji trgovcu prenosi isključivo dinare, a ne virtuelne valute.

"Kada govorimo o Bitcoin-u i drugim virtuelnim valutama govorimo o vrsti digitalne imovine, a ne o valutama ili zakonskim sredstvima plaćanja", preciziraju u NBS. Navode takođe da trenutno u Srbiji Bitcoin ni na koji način ne utiče na monetarnu i finansijsku stabilnost ili bankarski sektor. S tim u vezi, ističu da su određeni mehanizmi zaštite finansijskog sektora predviđeni i novim Zakonom o digitalnoj imovini.

Njime je predviđeno da finansijske institucije pod nadzorom NBS ne mogu imati digitalnu imovinu niti pružati usluge povezane s njom a što je veoma važno ne mogu prihvatati digitalnu imovinu kao sredstvo obezbeđenja. Narodna banka Srbije nastavlja da prati sva dešavanja u vezi virtuelnih valuta i spremna je da preduzme adekvatne mere ako bude potrebno.

Objašnjavaju da ulaganje u Bitcoin više predstavlja vrstu investicije, nego štednje i da građani treba da budu svesni da svaka investicija može dovesti do dobitaka, ali i gubitaka. Iz Narodne banke, takođe ukazuje da nadležni organi javne vlasti ne garantuju za vrednost digitalne imovine i ne snose odgovornost za eventualnu štetu koju bi oni koji ih imaju doživeli. Zato je, kako navode, za one koji žele da svoju ušteđevinu oroče i to skoro bez rizika, klasičan vid štednje u bankama bolja opcija.

Prilikom odlučivanja gde da ulože novac, građani treba da znaju da su štedni ulozi do 50.000 evra osigurani, dok ulaganje u Bitcoin nije uopšte osigurano, te stoga nosi veći rizik, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Kako vi stojite sa ulaganjem ili Bitcoin eksploatacijom?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA