CEO SVET DRMA BITCOIN POMAMA, a u Srbiji savetuju da ga zaobiđemo - "Ulažite u druge stvari"! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitcoin u Srbiji

CEO SVET DRMA BITCOIN POMAMA, a u Srbiji savetuju da ga zaobiđemo - "Ulažite u druge stvari"!

Autor Marko Čavić
Autor Marko Čavić

NBS upozorila sve korisnike da sa Bitcoin-om postupaju na sopstvenu odgovornost i da je plaćanje u Srbiji njime nemoguće.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kad kupuju ili koriste Bitcoin, građani treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornost i da sami snose finansijske rizike koji proističu iz toga, kažu u Narodnoj banci Srbije, povodom sve češćih priča o Bitcoin-u i trgovini njime u poslednje vreme.

Iz NBS za Tanjug podsećaju da su i ranije više puta ukazivali da Bitcoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da centralna banka ne garantuju za njihovu vrednost.

Možda će vas zanimati:

Stav Narodne banke se, kažu, nije promenio ni posle nedavnog usvajanja Zakona o digitalnoj imovini u čijoj izradi je učestvovala i NBS, te da ni usvajanjem ovog zakona virtuelne valute nisu postale zakonsko sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Kako objašnjavaju u NBS, zakonom se uređuje poslovanje ljudi, koji obavljaju poslove s digitalnom imovinom, ali cilj njegovog donošenja nije promovisanje ulaganja u virtuelne valute, već isključivo uređenje oblasti, koja je znatno šira od ovih valuta i do sada nije bila pravno uređena.

Napominju da je vrednost Bitcoin-a i drugih virtuelnih valuta veoma promenljiva, te da bez obzira na trenutni veliki porast vrednosti, kretanje njegove vrednosti nije moguće predvideti. Dodaju da u skladu s tim, tako velike oscilacije mogu jednom da prouzrokuju i velike finansijske gubitke građanima. U odgovoru Tanjug agenciji iz Narodne banke Srbije se navodi da virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja, što je u Srbiji dinar.

U dinarima se izražavaju sve finansijske obaveze, a Zakonom o digitalnoj imovini je zabranjeno plaćanje virtuelnim valutama i drugom digitalnom imovinom direktnim prenosom te imovine sa potrošača na trgovca. Pojašnjava se takođe, da bi potrošač mogao da plaća u virtuelnim valutama, neophodno je da trgovac angažuje specijalizovanog pružaoca usluga koji se bavi prihvatom virtuelnih valuta, koji ima dozvolu Narodne banke i koji trgovcu prenosi isključivo dinare, a ne virtuelne valute.

"Kada govorimo o Bitcoin-u i drugim virtuelnim valutama govorimo o vrsti digitalne imovine, a ne o valutama ili zakonskim sredstvima plaćanja", preciziraju u NBS. Navode takođe da trenutno u Srbiji Bitcoin ni na koji način ne utiče na monetarnu i finansijsku stabilnost ili bankarski sektor. S tim u vezi, ističu da su određeni mehanizmi zaštite finansijskog sektora predviđeni i novim Zakonom o digitalnoj imovini.

Njime je predviđeno da finansijske institucije pod nadzorom NBS ne mogu imati digitalnu imovinu niti pružati usluge povezane s njom a što je veoma važno ne mogu prihvatati digitalnu imovinu kao sredstvo obezbeđenja. Narodna banka Srbije nastavlja da prati sva dešavanja u vezi virtuelnih valuta i spremna je da preduzme adekvatne mere ako bude potrebno.

Objašnjavaju da ulaganje u Bitcoin više predstavlja vrstu investicije, nego štednje i da građani treba da budu svesni da svaka investicija može dovesti do dobitaka, ali i gubitaka. Iz Narodne banke, takođe ukazuje da nadležni organi javne vlasti ne garantuju za vrednost digitalne imovine i ne snose odgovornost za eventualnu štetu koju bi oni koji ih imaju doživeli. Zato je, kako navode, za one koji žele da svoju ušteđevinu oroče i to skoro bez rizika, klasičan vid štednje u bankama bolja opcija.

Prilikom odlučivanja gde da ulože novac, građani treba da znaju da su štedni ulozi do 50.000 evra osigurani, dok ulaganje u Bitcoin nije uopšte osigurano, te stoga nosi veći rizik, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Kako vi stojite sa ulaganjem ili Bitcoin eksploatacijom?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi