EUIPO poruka

UPOZORENJE PRED AKCIJU: Ako koristite pirateriju finansirate kriminal, trgovinu ljudima i drogom i ugrožavate zdravlje

Evropska unija stavila je borbu protiv piraterije i lažne robe u Top 10 svojih prioriteta za naredni period.

Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Kancelarija Evropske unije za zaštitu intelektualne svojine - European Union Intellectual Property Office (EUIPO) - pokrenula je novu kampanju protiv piratskog softvera, ali i lažne robe svih oblika.

Kampanja još jednom upozorava sve Evropljane da kupovinom piratskog softvera i lažnih proizvoda ljudi nesvesno ili svesno izlažu svoj i živote drugih oko sebe zdravstvenom, bezbednosnom ili finansijskom riziku.

Istovremeno, na ovaj način korisnici svojim novcem finansiraju organizovani kriminal, trgovinu ljudima i trgovinu drogom i opijatima.

Prema podacima EUIPO-a u zoni Evropske Unije svake godine prodaje se lažna roba i piratizovan sadržaj u vrednosti od preko 121 milijarde dolara! Gubitak novca nije jedini razlog zašto bi takva praksa morala da se smanji koliko je god moguće, nego su važni i zdravlje i bezbednost korisnika.

Ovaj izveštaj i kampanja na pomalo bizaran način izjednačavaju muzičku i softversku pirateriju sa kupovinom lažnih lekova, jer su oni suštinski isti, ali s tom razlikom da izazivaju drugačiji loš efekat - muzička piraterija finansijski i autorski tj. kreativni, a lekovi ogroman i mnogo ozbiljniji zdravstveni problem.

EUIPO naglašava da se novcem od softverske i druge piraterije finansiraju kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima i distribucijom droge. Zbog ovoga EUIPO navodi da je piraterija ozbiljan problem, koji se mora rešavati prioritetno. S tim se slažu i EU zvaničnici, koji su borbu protiv piraterije stavili u Top 10 prioriteta za EU u narednom periodu.

Kancelarija još jednom naglašava da se mora uraditi nešto povodom nedavnog istraživanja, koje je ukazalo na to da se čak do 35% svih konverzacija na društvenim mrežama vodi na temu piraterije, lažne robe i njihove distribucije i nabavke.

Takođe, ovo EU telo upozorava da korisnici moraju da vode više računa kad kupuju onlajn i da moraju da provere svaki sajt pre obavljana bilo kakve transakcije ili razmene ličnih podataka s istim. Korisnici bi u svakom trenutku trebalo da traže HTTPS oznaku, da provere da li je onlajn plaćanje verifikovano i da pročitaju detaljne opise tj. iskustva prethodnih korisnika koji su kupovali na tim sajtovima.

Naravno, podsetili su nas i na onu staru izreku, koja se iznova dokazuje tačnom - ako je cena toliko dobra da jednostavno ne možete da poverujete u to, verovatno i jeste prevara!

Evropska unija još jednom je naglasila da se vakcine protiv korone ne kupuju na internetu i da se na sličan način ne nabavljaju ni antibiotici, antidepresivi niti bilo kakve druge vrste zvaničnih lekova, koji se kupuju u apotekama na recept i nakon pregleda.

EU poruka o pirateriji VIDEO
Izvor: EUIPO

Tagovi