Kako proveriti da li vam je neko "provalio" lozinku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako proveriti da li vam je neko "provalio" lozinku

Autor Ilija Baošić

Čak i ako ne sumnjate da su vaši nalozi kompromitovani, iskoristite alatku iz ovog teksta i proverite da li su se i vaši podaci našli među 11 milijardi provaljenih naloga.

 Kako proveriti da li je lozinka hakovana Have I Been Pwned Izvor: Pixabay

Naše lozinke nisu 100% sigurne i uvek postoji rizik da procure kroz direktne napade na vaše naloge ili na onlajn usluge koje čuvaju korisničke podatke. Zbog toga se korisnicima preporučuje da iskoriste prednosti menadžera lozinki i da koriste autentifikaciju u dva koraka.

Imajući u vidu da se bezbednosni upadi dešavaju s vremena na vreme i da zlonamerni entiteti prodaju kompromitovane podatke za prijavu na dark webu, ne škodi da proverite da li je neka od vaših lozinki ukradena.

Have I Been Pwned je pouzdan sajt koji je 2013. godine lansirao Troj Hant, regionalni direktor Microsofta. Popularan je u svetu sajber bezbednosti zbog otkrivanja upada, krađe podataka i edukacije tehnoloških profesionalaca, a sa detaljima o skoro 11 milijardi kompromitovanih naloga, njegov alat je najpopularniji način da saznate da li je vaša lozinka i dalje sigurna.

Korišćenje usluge je veoma jednostavno i potpuno besplatno. Posetite zvaničan sajt Have I Been Pwned na svom omiljenom pregledaču i unesite svoju mejl adresu ili broj telefona (sa pozivnim brojem). U roku od nekoliko sekundi ćete saznati detalje o svim povredama privatnosti gde su vaši podaci kompromitovani.

Ovaj sajt ima i nekoliko odličnih drugih alata za proveru sigurnosti. Na primer, "Pwned Passwords" omogućava korisnicima da unesu samo svoju lozinku i provere koliko puta se našla među ukradenim podacima. Ovo su rezultati za lozinku "sifra123":

 provaljena lozinka sifra123 Izvor: Smartlife

Sve u svemu, sam alat je bezbedan za upotrebu. Čak i za kompromitovane naloge, odgovarajuće lozinke se ne čuvaju u bazi podataka, što smanjuje rizik od daljeg kompromitovanja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA