NOVA PREVARA NA INSTAGRAM MREŽI: Otimaju naloge bitnim korisnicima i traže otkup za otključavanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PREVARA NA INSTAGRAM MREŽI: Otimaju naloge bitnim korisnicima i traže otkup za otključavanje

Instagram društvena mreža sve je popularnija za različite oblike prevara, pa je važno da znate kako da se zaštitite.

  Izvor: MONDO / Instagram

Sajber kriminalci pronalaze različite načine da iskoriste aktuelne situacije i trendove, posebno na društvenim mrežama kako bi ciljali i opljačkali njihove korisnike.

Prevaranti su nedavno svoje aktivnosti usmerili i na korisnike Instagram platforme.

Možda će vas zanimati

Naime, na Darknetu se pojavila ban-as-a-service usluga koja omogućava blokiranje naloga korisnika na Instagram društvenoj mreži.

U pojedinim slučajevima prevaranti koji nude ovakvu uslugu, takođe nude i usluge vraćanja naloga korisnicima u zamenu za novac.

Ova usluga je sve popularnija, jer korisniku zaključava Instagram nalog i potom se od njega traži novac da bi nalog bio otključan, iako nijedan korisnik ne može biti potpuno siguran da će mu nalog zaista biti vraćen ili da neće biti ponovo napadnut.

Stručnjaci kompanije Kaspersky korisnicima preporučuju da budu posebno oprezni kada je reč o ovakvim prevarama. Ana Larkina, stručnjak za bezbednost u toj ruskoj kompaniji je izjavila:

Prema onome što smo videli na vebu, ova prevara putem koje se blokiraju nalozi korisnika na Instagram mreži zbog lažnih pritužbi nije ograničena samo na jednog kriminalca - otkrili smo više primera koji nude takve šeme na vebu i blokirali ove stranice. Jasno je zašto je ovakva prevara popularna kao usluga. Instagram je postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije, a mnogima su društvene mreže izvor prihoda - na primer, umetnicima i kreatorima sadržaja. Ono što sada primećujemo je, u suštini, novi oblik digitalne zloupotrebe. Srećom, Instagram je već upoznat sa ovom šemom i stoga očekujemo da će ovaj “posao“ vrlo brzo izgubiti relevantnost“.

Glavni zaključak ove priče jeste to da se u svakoj konfliktnoj situaciji ili problemu obratite tehničkoj podršci društvene mreže i da nikada ne pregovarate sa sajber kriminalcima. Nalozi na društvenim mrežama su nam izuzetno značajni i stoga sve što se dešava sa njima utiče na nas i u emotivnom smislu.

S tim u vezi, žrtvama ovih prevara preporučujem sledeće:

  • Pokušajte da se smirite i objektivno procenite situaciju
  • Prikupite dokaze - snimite sve što može potvrditi napad - ponude za otključavanje naloga, pretnje, sve poruke i obaveštenja.
  • Kontaktirajte administratore društvene mreže što je pre moguće, opišite što detaljnije šta se dogodilo i priložite sve dokaze.

O Insta prevari zna se i u Srbiji

SmartLife nedavno je razgovarao sa određenim brojem srpskih i regionalnih influensera, koji su za naš sajt potvrdili da znaju za ovu prevaru i da zaista preduzimaju sve kako bi se zaštitili. Pojedini influenseri i YouTube kreatori čak imaju rezervne kanale, na kojima će plasirati svoje sadržaje u slučaju da se i njima desi ova ili slična prevara.

S tim u vezi nikako ne odgovarajte na direktne poruke Instagram ili YouTube mreže, koje su potpisane administracijom ovih mreža, u kojima vam se traži bilo koji lični podatak, lozinka i druge osetljive informacije u vezi sa vašim nalogom i ličnošću. Ako dobijete takve poruke - odmah ih prijavite administratorima profila ili direktno tehničkoj podršci mreži i blokirajte taj kontakt!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naučniče

Objasni mi gde da kontaktiram administratore IG

Naucnice

@Naučniče Zamisli klikces minus na ovaj komentar. Ajde, dajte mi njihovu e-mail adresu na koju se javljaju? Drugarica koja je verifikovana sa 100-150k followera nema kontakt opciju, udala se, hoce da promeni ime jer je promenila prezime, i nema kako to da uradi. Sve su pokusali. A sta ce tek neki mladi seljanin sa 200 followera?