Premijera

VIVO X80 PRO UŽIVO: Otišli smo čak u Berlin da isprobamo prvi BENFEN telefon, koji je sad DOSTUPAN SVIMA!

Autor Marko Čavić

Direktno iz Berlina donosimo vam sve detalje o novom flagship telefonu koji će se prodavati i u Srbiji.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija vivo prisutna je u Srbiji nešto više od godinu dana i nakon niže i srednje klase vreme je da upoznamo i njihov prvi flagship telefon - vivo X80 Pro.

Predstavljen je na velikom evropskom događaju u Berlinu, u ZEISS planetarijumu (slike nekih od atrakcija su u prvoj galeriji sa događaja), u kojem je organizovana interaktivna prezentacija mogućnosti telefona, uglavnom u domenu kamere.

Na drugačiji i zanimljiv način vivo nam je dočarao kako radi kamera, koje su njene inovacije i kako se one koriste - kroz tematske odeljke povezane u jednu priču, od tehničkih detalja do konkretnih primera.

ZEISS planetarijum u Berlinu nije izabran slučajno - upravo ZEISS kompanija radila je na razvoju kamera sa vivo kompanijom u posebnoj laboratoriji u kojoj je ispitano i atestirano više od 20 različitih parametara kvaliteta slike, do 150 modula kamere za smartfone i napravljeno više od 5.000 fotografija tokom ispitivanja uređaja.

Poseban je i test boje, koji obuhvata različita sočiva u okviru kamera telefona - korekcija boje urađena je na osnovu dosadašnjeg ZEISS iskustva i na osnovu analogne i digitalne obrade kolorita fotografije i videa.

Kompanija ZEISS učestvovala je i u finom hardverskom podešavanju kamere, pa vivo X80 Pro objektivi sadrže ZEISS T* premaz. Ova posebna vrsta materijala kojom se prekriva staklo kamere telefona zaslužena je za smanjenje refleksije na optičkim sočivima i omogućava istovremeno smanjenje odsjaja, manje zamućenja na fotografijama i prolaz više svetlosti do senzora. Ovaj premaz pomaže u postizanju preciznije reprodukcije boja, a ZEISS T* označava transmisioni sloj, u slučaju da to do sada niste znali.

Kompanija vivo će svoj prvi flagship u Srbiji prodavati po ceni od 139.990 RSD u crnoj boji, što je oko 1.192 evra i što ovaj telefon svrstava u red najskupljih uređaja u premijum klasi.

Pogledajte kako je bilo u Berlinu na vivo X80 Pro premijeri:

Kako deluje vivo X80 Pro uživo

U Berlinu smo, naravno, imali priliku da uživo testiramo i prvi put koristimo vivo X80 Pro telefon i to u crnoj boji, jedinoj koja će se prodavati kod nas.

Telefon je ispunio sva očekivanja što se kvaliteta izrade tiče - deluje premijum i na pogled i na dodir, pa iako velik lako se drži zahvaljujući hrapavoj poleđini i zakrivljenim ivicama, a kamera uživo izgleda mnogo bolje, nego na slikama, mada se i dalje morate čuvati otisaka prstiju na ostrvu kamere, jer je ta površina praktično - ogledalo.

Telefon čvrsto stoji na stolu, ne klacka se, a oko ekrana su solidno tanke ivice.

Kod nas će se u prodaji naći samo zvezdano crna boja, kako ju je vivo nazvao, a to je u korelaciji sa kamerom telefona, koja poseduje poseban režim za fotografisanje zvezda i neba tokom noći i Meseca. Osim toga, ZEISS je u saradnji sa kompanijom vivo napravio posebne filtere za slikanje i snimanje, uključujući boke portrete u nekoliko kategorija, kao i poseban bioskopski režim snimanja u kojem će kupci telefona sigurno uživati.

S tim u vezi, pogledajte i naš Reels video koji smo napravili tokom posete premijeri u glavnom gradu Nemačke:

vivo X80 Pro dolazi sa punjačem od 80 vati, što ga izdvaja od većine drugih flagship telefona, podržava i bežično punjenje od 50 vati, ima IP68 sertifikat zaštite od vode, prljanja i prašine, kao i Snapdragon 8 Gen 1 sa posebnim vivo V1+ čipom koji izrađuje kompanija samostalno zarad poboljšanja kvaliteta fotografisanja i snimanja.

RAM je nove generacije - LPDDR5 - dok je unutrašnja memorija najbrža trenutno dostupna - UFS 3.1. Telefon u Srbiju dolazi sa 12 GB RAM + 4 GB koja mogu da se alociraju iz korisničke memorije (pisali smo već o tome baš u vivo izvedbi), a skladišni prostor je 256 GB plus Android 12 sa Funtouch korisničkim okruženjem u izdanju 12 (globalna verzija).

Važno je istaći i to da je ovaj mobilni prvi koji omogućava korišćenje skenera otiska prsta sa dva prsta istovremeno, kako bi se dodatno podigla bezbednost i privatnost, a ovim sistemom se mogu zaključati fotografije, multimedija, aplikacije i druge korisniku bitne stavke.

Takođe, pomoću ultrasoničnog otiska prsta moguće je koristiti i prečice do četiri omiljene aplikacije - dve za levi i još dve za desni otisak prsta. Skeniranje tj. prvo dodavanje otiska prsta u memoriju čipa za zaštitu podataka, za razliku od konkurenata, traje koliko i jedno prislanjanje prsta na ekran - sekund!

Evo ga vivo X80 Pro iz svih uglova:

Benfen filozofija u vivo flagship-u

Zahvaljujući jedinstvenoj kreativnosti, vivo pruža korisnicima prijatniji i komforniji digitalan život. Zato, vodeći se tim vrednostima, kao osnovnim vrednostima kompanije, koje uključuju BENFEN, sa fokusom na dizajn i korisničko iskustvo, kao i kontinuirano učenje i timski duh, vivo je implementirao strategiju održivog razvoja, sa vizijom da postane korporacija svetske klase, sa još većim fokusom na društvenu odgovornost.

BENFEN je pojam u kineskom jeziku koji opisuje stav raditi prave stvari na pravi način - što je idealan opis misije kompanije vivo, da gradi tehnologiju za opšte dobro.

vivo se izgovara baš tako, kako se i piše, a piše se uvek malim slovima

SmartLife

S tim u vezi vredi spomenuti i da je vivo oficijelni smartfon Prvenstva u Kataru, ali i sponzor srpskog nacionalnog fudbalskog tima, koji će kompanija vivo u budućnosti podržavati. vivo je, takođe, i zvanični partner UEFA EURO 2024.

Uskoro ćete imati priliku da čitate mnogo više o vivo X80 Pro telefonu na našim stranicama, ali i brojnim drugim uređajima ove kompanije, koji su zvanično i više od godinu dana dostupni na tržištu Srbije. Sredinom juna vivo je stigao i u Sloveniju i Hrvatsku, pa je kompanija svoje poslovanje proširila gotovo na ceo domaći region i Evropu.

Telefon vivo X80 Pro biće dostupan u Srbiji od 15. jula po ceni od 139.990 RSD, kao što smo već rekli oko 1.192 evra, a do tada ćemo znati i ostale informacije u vezi sa prodajom i drugim promocijama, kao i dostupnosti u slobodnoj i ponudi domaćih operatora.

vivo X80 Pro specifikacije:

  • Telo: 164 x 75 x 9,1 milimetar, 215 grama, staklo spreda i pozadi, aluminijumski ram, IP68
  • Ekran: 6.78" LTPO3 AMOLED, 1B boja, 120 Hz, HDR10+, 1.500 nita, 1.440 x 3.200 piksela, 20:9 odnos stranica, 517 ppi
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, Adreno 730 GPU
  • Memorija: 256 GB UFS 3,1 i 12 GB RAM sa 4 GB dodatka (LPDDR5)
  • OS/Softver: Android 12, Funtouch 12 (Global verzija)
  • Zadnja kamera: Širokougaona (glavna): 50 MP, f/1.6, 1/1.3", PDAF, Laser AF, OIS; Ultraširokougaona: 48 MP, f/2.2, 114˚, 1/2.0", AF; Telefoto: 12 MP, f/1.9, 50 mm, 1/2.93", 1.22 µm, Dual Pixel PDAF, 2x optički zum, gimbal OIS; Telefoto druga: 8 MP, f/3.4, 1/4.4", 1.0 µm, PDAF, OIS, 5x optički zum
  • Selfi kamera: 32 MP, f/2.5, 26 mm (širokougaona), 1/2.8", 0.8 µm
  • Video snimanje: Do 8K zadnjom kamerom , 4K @ 30 / 60 fps, 1080p @ 30 / 60 fps, gyro-EIS; Do 4K @ 30 fps i 1080p @ 30 fps
  • Baterija: 4.700 mAh, 80 W brzo punjenje (100 % za 38 minuta), Brzo bežično punjenje do 50 W (100 % za 50 min), Punjenje drugih uređaja bežično
  • Veze: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, NFC; Infrared port, USB Type-C 3.1 sa USB On-the-Go opcijom, Bluetooth v5.2 i A2DP, LE, aptX HD opcijama, GPS (dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC)
  • Dodatno: Ultrasonični skener otiska prsta sa dva polja za dva prsta istovremeno;, Punjač u paketu, Stereo zvučnici, Dual SIM i eSIM podrška, u Srbiji dostupan u crnoj boji, brušene završnice.

Šta vi mislite o vivo X80 Pro modelu?