Seča se nastavlja

IPHONE VIŠE NEĆE IMATI SIM SLOT: Od modela iPhone 14 nadalje i bez SIM kartice

Nakon 3,5 mm ulaza, Touch ID tastera i punjača odlazi i SIM slot na budućim iPhone telefonima.

Izvor: MONDO / Vip mobile

Priča o iPhone telefonima bez ijednog priključka i bez tastera polako postaje realnost, jer Apple sa svakom novom generacijom ukida nešto što je do tada bilo uobičajeno.

Telefon iPhone nikad nije imao microSD karticu, pa su svi naučili da žive s tim, a redom su odlazili 3,5 mm ulaz, Touch ID dugme, punjač, a na redu je SIM ležište.

Možda će vas zanimati

Već smo pisali o tome da bi iPhone 15 mogao da nam stigne bez SIM kartice u materijalnom obliku, ali će po svemu sudeći tranzicija na eSIM proteći malo brže.

Prema PhoneArena sajtu, takozvani eSIM-only iPhone stići će već od generacije 14 ili kako se već bude zvao taj novi iPhone model i to ne samo uštede prostora unutar kućišta, nego i zbog dalje digitalizacije Apple ponude.

eSIM više nigde gotovo da nije novost, podržavaju ga i svi domaći operatori, a Apple već navodno radi sa najvećim svetskim operatorima da ih pripremi na samo eSIM verzijuiPhone 14 uređaja. Trenutno kompanija o tome razgovara sa američkim i kanadskim operatorima, a tokom 2022. godine će sve pripreme obaviti i sa najvećim evropskim i azijskim, kao i australijskim i operatorima u ostatku sveta.

Bez obzira na veliki uticaj digitalizacije svih servisa u okviru iPhone ponude, iPhone će određeni procenat uređaja morati da ponudi u zemljama u kojima eSIM još uvek nije dostupan, ali se tokom 2022. godine očekuje da najveći broj takvih operatora podrži novu digitalnu SIM karticu.

iPhone 14 doći će najverovatnije sa novim kamerama, kao i Apple Bionic čipsetom na četiri nanometra, umesto tri, kako je ranije kompanija želela.

iPhone Xs Max, iPhone Xs, Apple iPhone Xs (5.8 inch display) Capacity (64Gb 256Gb 512Gb) Finish (Gold, Space Gray, Silver) & Apple iPhone Xs Max (6.5 inch display) Capacity (64Gb 256Gb 512Gb) Finish (Gold, Space Gray, Silver) at MCS Apple Premium Reseller in Nice, FRANCE - 22/09/2018/SYSPEO_sysA043/Credit:SYSPEO/SIPA/1809222147,Image: 387954147, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
Izvor: Profimedia

Šta je eSIM i kako radi

Akronim eSIM je skraćenica od embedded-SIM (eSIM), a eSIM ćete pronaći i pod imenom embedded universal integrated circuit card tj. eUICC.

eSIM je, zapravo, velika stvar, koja istinski menja mobilnu telefoniju. Funkcioniše kao klasična plastična SIM kartica, samo fizička kartica ne postoji. Sve je digitalno tj. elektronski i samim tim eSIM donosi značajno mnogo novih mogućnosti, posebno u sferi međusobno povezanih uređaja po Internet of Things principu.

Novi eSIM je važan zato što će rešiti niz različitih telekomunikacionih problema, kao što će nekim telefonima omogućiti da prvi put korisnicima ponude Dual SIM ili čak podršku za više SIM kartica odjednom, koji to nisu u mogućnosti da ponude fizičkim putem, odnosno fizički nemaju ugrađena ležišta za više SIM kartica.

eSIM je oblik programabilne SIM kartice, koja se praktično integriše u sam uređaj koji korisnik koristi. Fizički ne postoji tj. nema oblik svakidašnje SIM kartice, koju koristimo decenijama, pa samim tim je lakša za prenošenje sa uređaja na uređaj, a sve operacije u vezi sa eSIM-om moguće je vršiti onlajn, bez potrebe za odlaskom u centar operatora.

eSIM podržavaju svi operatori u Srbiji, a kako do novog tipa SIM kartice i koji uređaji ga koriste pročitajte u našem ranijem tekstu.

eSIM kako radi, šta nudi eSIM (MobIT)
Izvor: Apple