Premijera!

ISPROBALI SMO PRVI HARMONYOS 2.0 UREĐAJ: Kako radi novi OS, šta je novo, šta je bolje i šta još očekujemo uskoro

Pametni sat Huawei Watch 3 Pro je prvi pravi HarmonyOS uređaj kod nas i to u verziji 2.0, koja Huawei smart platformu pomera značajno unapred. Ali, šta je tačno sve novo u odnosu na ranije verzije pročitajte u tekstu.

Kompanija Huawei počela je prodaju nove Watch serije i u Srbiji i regionu, a čine je Huawei Watch 3 i Huawei Watch 3 Pro modeli.

Kod nas je na testu trenutno Huawei Watch 3 Pro sat, koji smo vam nedavno predstavili kroz prizmu njegovih fitnes karakteristika, autonomije i zdravstvenih karakteristika.

Ovog puta bavićemo se novim operativnim sistemom i ostalim pojedinostima, koje sat meri.

Huawei Watch 3 Pro je prvi sat, pored modela bez Pro oznake, kao i prvi Huawei uređaju uopšte koji dolazi sa HarmonyOS operativnim sistemom. Pre njega upoznali smo Huawei Band 6, ali fitnes narukvica je i dalje bila deo prethodne Huawei softverske platforme, koja nije HarmonyOS.

HarmonyOS je novi OS kompanije Huawei osmišljen da objedini sve uređaje pod jednim operativnim sistemom i olakša im međusobnu komunikaciju tako što se softver prilagođava uređaju na kojem se koristi.

Sat Watch 3 Pro dolazi sa HarmonyOS v2.0.0.170 softverom i poslednje ažuriranje sistema našeg sata imalo je velikih 220 MB, što je upoređenju sa ranijim ažuriranjima starih modela od po dva i nešto megabajta značajno više.

HarmonyOS softver pametnog sata Huawei Watch 3 Pro je drugačiji od svih dosadašnjih Huawei satova i ima potpuno nove opcije, koje ga čine pravim pametnim gedžetom, a među njima su:

  • Wi-Fi podrška direktno sa sata
  • Instalacija i korišćenje aplikacija koje su funkcionalne i bez smartfona
  • Kontrola pomoću gestova ruke na kojoj se nosi
  • Nova opcija detekcije pada i SOS poziv
  • Integracija sa Huawei Music onlajn servisom
  • Funkcija merenja temperature kože
  • Standardni Qi bežični tip punjenja i
  • Unapređene senzore za sport, zdravlje i ostale funkcije.
Izvor: SmartLife / Huawei

Kakav je HarmonyOS i kako se ponaša tokom rada

HarmonyOS tokom svakodnevnog korišćenja zaista deluje bolje, spremnije i ozbiljnije od prethodne platforme. Nema kašnjenja, sve je veoma tečno i sat reaguje u deliću sekunde. Skrolovanje je moguće prstom po ekranu ili posebno obrađenom krunicom, dok donji taster nudi opciju da se programira za pokretanje bilo koje (omiljene) funkcije sata.

Vizuelno je HarmonyOS u ovom izdanju na nivou prethodne generacije platforme, dakle bez suvišnih elemenata, sveden, ali intuitivan i lak za snalaženje. Slike sata tj. lica časovnika su potpuno nove i u galeriji nema onih starih, ako ste već koristili Huawei sat, ali smo čuli da će ih kompanija vremenom dodati. Za iskorišćenje svih opcija i dalje je neophodna Huawei Health aplikacija, koja je dostupna za iOS, Android i Huawei Mobile Services uređaje u AppStore, Google Play i AppStore prodavnicama. Više o tome pročitajte u našem ranijem tekstu.

Zanimljivo za ove pandemijske dane jeste i dodavanje opcije merenja temperature kože, što je ekskluziva ovog Watch 3 Pro modela. Jednostavno smirite ruku, otkotrljajte se kroz meni do opcije Temperatura kože, pročitajte obavezna obaveštenja i sačekajte par sekundi da vam sat prikaže visinu temperature. Jasno vam je da gornja granica ne bi smela da pređe 36,9 zbog opšte paranoje koja vlada svuda, a donja zavisi od toga kakav je vaš organizam, nekome je temperatura niža, a nekom viša sama po sebi.

Izvor: SmartLife / Huawei

Dizajn sata, opcije i povezivanje s drugim uređajima

Sat dolazi sa kožnom ili metalnom narukvicom napravljenom od titanijuma u elitnoj verziji, a kaiševi tj. narukvice se lako menjaju pomoću malih kvaka na njima. S obzirom na to da je ekran najvažniji deo sata Huawei mu je posvetio i najviše pažnje. Definitivno je najbolji AMOLED ekran do sada ugrađen u sat ovog proizvođača, čija je i dijagonala velika - čak 1,43 inča. Slika se prikazuje u 466 x 466 piksela što formira impresivnu sliku od preko 325 ppi.

Kvalitet prikaza u svim uslovima je zaista besprekoran, a sat možete da kontrolišete i mokrim rukama i tokom treninga i plivanja. Zanimljivo je da ovaj sat ima dugme za izbacivanje vode iz kućišta posle sportskih aktivnosti u vodi pomoću zvuka visokih tonova i vibracije. Takođe, sat pri svakoj aktivnosti napolju aktivira GPS i opciju praćenja rute kako biste se lako vratili na početnu tačku. Tada na satu možete da pratite kretanje na mapi i koristite rutu za vraćanje istim putem, ali ovog puta bez GPS aktivacije, kako bi se štedela baterija.

Za odgovaranje na poziv možete da koristite i gest skupljanja šake. Kad sat zazvoni jednostavno skupite šaku naglo i sat će odgovoriti na poziv putem telefonske slušalice, na samom satu ili slušalice - u zavisnosti od toga šta ste odabrali kao opciju.

Petal Maps servis je dostupan kao aplikacija na satu i omogućava vršenje i praćenje navigacije preko sata, ali telefon mora imati vezu sa satom, mada vam ne mora biti u ruci niti se zahteva da mu je ekran uključen, što s druge strane štedi bateriju telefona.

Aplikacije možete da instalirate putem Wi-Fi mreže bez sata, kroz integrisanu Huawei prodavnicu, odakle možete da pretražujete aplikacije, ažurirate ih, brišete i koristite ih samostalno ili uz asistenciju telefona.

FreeBuds 4i, FreeBuds 4 ili neke druge Huawei slušalice se mogu povezati direktno na sat, pa ne morate da koristite spikerfon i možete da sačuvate privatnost razgovora.

Unutrašnja memorija sata je sa četiri GB porasla na 16, a RAM je dva gigabajta, što je razumljivo, jer je HarmonyOS pravi OS i nije koncipiran samo za satove, kao što je ranije bio slučaj. Ova unutrašnja memorija namenjena je muzici i prenosu fajlova, što slušanju muzike tokom vežbanja napolju daje novu dimenziju, jer opet ne morate da imate telefon uza sebe, a možete da merite svoj fitnes učinak i uživate u omiljenim pesmama gde god i kada god putem Bluetooth veze sa FreeBuds sluškama.

O trajanju baterije i autonomiji naširoko smo pisali u prethodnom tekstu, pa se ovde nećemo ponavljati, ali ćemo ponoviti da se sat puni bežično, standardnom Qi vezom, što znači da ga telefoni kakvi su Huawei P40 Pro ili Huawei Mate 40 Pro mogu napuniti bežično, a u paketu sa satom stiže i novi bežični punjač brzine 10 vati.

Ono što bismo voleli da vidimo u narednim ažuriranjima softvera jeste pre svega poboljšanja detekcija pogleda na sat. Sada se sat ne uključi tj. njegov ekran svaki put kad zglob okrenemo da bacimo pogled na sat tokom treninga ili da vidimo koliko je sati. Ovo se već sad može srediti Always On prikazom, ali ko ne želi da troši bateriju tom opcijom sigurno čeka ažuriranje da se ova opcija poboljša. Takođe, lepo bi bilo da dobijemo osnovne opcije odgovora na neke od notifikacija - poruke, na poziv porukom, smajlijem ili kratkim tekstom kroz podržane aplikacije, jer tastatura je svakako već deo HarmonyOS sistema.

Ova poboljšanja očekujemo sa nekim od narednih ažuriranja, kao što je podrška za aplikacije stigla na Huawei Watch GT 2 Pro, pa verujemo da Huawei već radi na njima.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kupovina i dostupnost

Huawei Watch 3 Pro je kao što smo rekli već u prodaji, a ako ga kupite preko Huawei Srbija sajta na poklon dobijate bežične Huawei FreeBuds 4i slušalice. Podsećamo vas da slušalice možete da povežete direktno na sat i slušate muziku iz memorije ili razgovarate bez potrebe za telefonom.

Cena Huawei Watch 3 Pro je 59.999 RSD, odnosno oko 510 evra. Oba sata, ovaj i Huawei Watch 3, dostupna su kod Huawei maloprodajnih partnera širom zemlje i u onlajn prodavnici.

HUAWEI WATCH 3 i WATCH 3 Pro Premium VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

HUAWEI WATCH 3 PRO SPECIFIKACIJE:

  • 46 × 46 mm × 12,15 milimetra, 64 grama
  • Kućište od titanijuma, keramička pozadina, kožna ili narukvica od titanijuma
  • AMOLED ekran, 1,43 inča, 466 x 466 piksela, PPI 326, safirno staklo
  • Senzor ubrzanja, Žiroskop, Geomagnetni, Optički senzor otkucaja srca, Senzor ambijentalnog osvetljenja, Senzor vazdušnog pritiska, Senzor za temperaturu kože
  • RAM 2 GB, ROM 16 GB, HiSilicon Hi6262 CPU, HarmonyOS 2.0
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v5.2, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS), NFC, bežično Qi punjenje 10 vati, podrška za eSIM karticu i 4G mrežu
  • Vodootporan do pet atmosfera (50 metara, 5 ATM), izmenjivi kaiševi, slušanje muzike bez telefona spikerfon ili slušalice
  • Podrška za Android 6.0 ili iOS 9.0 i novije telefone uz Huawei Health app
  • Cena oko 510 evra

Sva pitanja i komentare čekamo ispod vesti, kao i uvek!

HUAWEI WATCH 3 i WATCH 3 Pro VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

/PROMO TEKST/

Tagovi