Istorija

OTKLJUČANA TAJNA NAJSTARIJEG RAČUNARA NA SVETU: Misterija koja je dugo mučila naučnike

Ovako izgleda računar iz antičke Grčke.

Izvor: YouTube/ Printscreen/ Science, Space & Nature

Uređaj star više od 2.000 godina se često naziva "najstarijim računarom na svetu", a sada je tim naučnika reprodukovalo isti da bi shvatili kako on funkcioniše.

Mehanizam Antikitera je pronađen posle brodoloma u Grčkoj 1901. godine (dok sam uređaj potiče iz prvog veka pre nove ere), a od tada naučnici imaju poteškoće da ga dešifruju, pošto je veliki deo te mašine oštećen.

Ovaj uređaj datira još iz vremena antičke Grčke, radi na ručnom pogonu i koristi se za predviđanje pomračenja nebeskih tela i drugih astronomskih događaja. Samo trećina uređaja je preživela, što je dovelo do toga da tim istraživača dokuči kako je ovaj uređaj funkcionisao i kako je izgledao.

Ranije studije su otkrile kako funkcioniše pozadinski deo mehanizma, ali njegov kompleksan sistem zupčanika na prednjoj strani je ostala misterija. Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) su razotkrili ovu misteriju koristeći 3D računarsko modeliranje.

Oni su izgradili celu prednju ploču, te se nadaju da će izraditi celu repliku ovog "prvog računara" uz pomoć savremenih materijala. Istraživački rad objavljen u časopisu Scientific Reports je otkrio novi sistem zupčanika, a ovaj rad pokazuje detaljne i veoma složene delove istog. "Sunce, Mesec i planete su prikazane na impresivan način kroz briljantne umove drevne Grčke" - istakao je autor ovog rada, profesor Toni Frit.

"Naša kreacija je prvi model koji se poklapa sa svim fizičkim dokazima i koji se slaže sa opisima naučnih natpisa ugraviranim na samom mehanizmu" - dodao je on, a prenosi BBC

Ovaj uređaj, odnosno njegov mehanizam je opisan kao astronomski kalkulator i prvi analogni računar na svetu, napravljen je od bronze i ima više od deset zupčanika. Na pozadinskom delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su u to vreme bile poznate. Kako je ostalo čitavo samo 82 fragmenta, odnosno trećina uređaja, naučnici su morali da uz pomoć rendgenskih podataka i drevne grčke matematičke metode slože celu sliku ovog uređaja.

Mehanizam Antikitera
Izvor: Science, Space and Nature
Mehanizam Antikitera
Izvor: Wise Wanderer

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.