Kakva asistencija

UGAŠENA NAJPOPULARNIJA PIRATSKA APLIKACIJA: Zaboravite na ilegalno gledanje utakmica, serija i filmova

Besplatna aplikacija je nudila uživo prenose fudbalskih utakmica, kao i televizijskih serija i filmova, a zajedničkom akcijom više organizacija je konačno ukinuta!

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Jedno od najpopularnijih i najgledanijih fudbalskih takmičenja je Premijer liga, a kako se u ovom sportu vrti ogroman novac kada su u pitanju televizijski prenosi i ostala prava, ne čudi da ovo nacionalno takmičenje poseduje i svoj ogranak za borbu protiv piraterije.

Dobro ste čuli, Premijer liga ima svoju diviziju za borbu protiv piraterije i upravo je ona ugasila usluge jedne veoma popularne aplikacije koja je nudila korisnicima uživo prenose fudbalskih utakmica.

Iz Premijer lige su opisali aplikaciju Mobdro kao "najpopularniju aplikaciju na svetu koja krši autorska prava". Pored utakmica i ostalih sportskih događaja, preko nje se moglo gledati/slušati i drugi sadržaj kao što su muzika, televizijske serije i filmovi. Ova aplikacija nije bila dostupna preko komercijalnih prodavnica kao što su Google Play ili App Store, već da biste istu posedovali bilo je potrebno da je preuzmete putem internet pregledača, pa potom da je instalirate.

"Kriminalno poslovanje Mobdro aplikacije je dugo trajalo i mnogo su krali" - rekao je Kevin Plamb, direktor pravne službe Premijer lige, prenosi Independent. "Zaštita autorskih prava je od velikog značaja za Premijer ligu i naše poslovne partnere koji nas emituju, kao i za zdravu budućnost engleskog fudbala" - dodao je on.

Premijer liga je sarađivala sa Savezom za kreativnost i zabavu (ACE), udruženjem filmova, španskom policijom i Europol-om kako bi ugasili servere (oko 6.000 servera) te aplikacije koja više nije online, odnosne ne funkcioniše. Kako prenosi Eurojust.Europa, ta aplikacija je imala više od 43 miliona korisnika širom sveta.

I pored ovakve zajedničke akcije više organizacija, sportski događaji širom sveta se i dalje bore sa piraterijom. Ogroman broj internet stranica nudi "besplatne" uživo strimove, a iste se reklamiraju putem društvenih mreža, pogotovo kada je neki važan događaj u pitanju. Meč između Džošue i Ruiza je ispratilo više od 30.000 ovakvih strimova koji su brisani tokom samog bokserskog meča. Oko 13 miliona ljudi je gledalo ovu borbu ilegalnim putem, dok je preko zvaničnog kanala bilo samo milion gledalaca.

Razlog za tako nešto može da se nađe i u tome što postoji veliki broj ovakvih servisa, te je sadržaj podeljen, što primorava potencijalne klijente da se pretplate na više takvih premijum servisa, ističe Endi Šaterli, predsednik kompanije MUSO koja vodi statistiku o ilegalnim sajtovima i pirateriji. Mi nismo imali priliku da probamo spornu aplikaciju, ali smo primetili da su brojni korisnici društvene mreže Twitter uznemireni zbog toga što ona više ne funkcioniše.

Da li ste vi koristili aplikaciju Mobdro?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.