Google savetuje da li da ugradite solarne panele | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Google savetuje da li da ugradite solarne panele

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug
Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Američki gigant predstavio projekat pod nazivom Sunroof koji pomaže korisnicima da saznju koliko solarne energije mogu uštedeti.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Google je predstavio projekat koji omogućava korisniku da odredi solarni potencijal krova na svojoj kući.

Sunroof treba da olakša pojedincima odluku o kupovini solarnih tabli. Projekat funkcioniše na osnovu podataka prikupljenih na platformi Google Earth na kojoj postoji segment fotografija snimljenih iz vazduha. One omogućavaju da se utvrdi nivo osunčanosti lokaliteta radi pozicioniranja solarnih tabli, kao i uvid u lokalne meteorološke podatake i okruženje (drveće, druge zgrade koje mogu da prave senku, itd).

Usluga je već dostupna u gradovima San Francisko, Boston i Fresno.

Dovoljno je da korisnik samo unese svoju adresu i dobija informacije o broju sunčanih sati godišnje koji se mogu iskoristiti, kao i o površini dostupnoj za instaliranje solarnih tabli.Kartografija upućuje na prostor na krovu gde sunčevi zraci najviše udaraju.

Prikupljeni podaci su, takođe, omogućili Googleu da izradi sistem koji procenjuje energetsku potrošnju domaćinstava, dakle uštede koje mogu biti ostvarene zahvaljujući solarnoj energiji u narednih 20 godina.

Na kraju, postoji i dugme koje usmerava na listu sajtova najbližih snabdevača solarnim panelima, objavljeno je na veb portalu Lenergiedavancer.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Google Project Sunroof
Izvor: Google

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi