Naše Facebook podatke čuvaće Hrvati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naše Facebook podatke čuvaće Hrvati

U Hrvatskoj je razvijen i proizvodi se novi centar za bazu podataka za Facebook koji će biti jedini Facebook Data Centar izvan SAD.

  Izvor: Promo.

Reč je o modularnom centru za bazu podataka, zasnovanom na zelenim tehnologijama, koji se slaže poput Lego kockica (stručno: MODULARAN), objavio je Poslovni dnevnik. Proizvođač tih “kockica”, odnosno specijalnih kontejnera koji su opremljeni napajanjem i hlađenjem, kao i propratnom tehnologijom, je zagrebačka podružnica korporacije Emerson elektrik, koji se razvio kao jedinica u sastavu kompanije Nikola Tesla, koju je pre 15 godina kupio EMR Holding.

"Hrvatska je svetsko središte za tehnologiju modularnih centara za baze podataka u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svetu i radimo svuda", rekao je direktor hrvatskog Emersona Luka Gašpar, koji je listu potvrdio da rade za Facebook.

Novi Facebookov centar biće ključno mesto za čuvanje podataka svih korisnika iz Evrope, sa Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 miliona, a prostiraće se na 30.000 kvadrata.

Ukupno se u tom biznisu u Hrvatskoj vrte tek tri miliona evra, dok ti centri u regiji predstavljaju mnogo veći biznis, ocenio je list i naveo da je agencija IDC Adriatiks objavila da je u srednjoj i istočnoj Evropi to tržište vredno 1,89 milijardi dolara i nezaustavljivo raste. Analitičar za IT usluge i softver IDC AdriatiksaIvan Juras izjavio je da se i u Hrvatskoj očekuje veliki rast tih poslova, s obzirom na to da više od polovine korporativnih korisnika ne planira više da ulaže u vlastite centre za bazu podataka, već da te usluge traži na tržištu.

Data centri najvećih svetskih kompanija nalaze se uglavnom u Irskoj, što se evropskih zemalja tiče, jer je Irska zakone podredila IT potrebama i ima prirodne resurse takve da oni smanjuju ulaganje u energiju potrebnu za hlađenje i održavanje centara, što poslovanje čini jeftinijim i više ekološkim. Jedan takav, Microsoftov Data centar posetili smo tokom 2013.

Čekamo komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA