Ukida se Internet Explorer - šta kažete na to? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukida se Internet Explorer - šta kažete na to?

Internet pregledač koji je obeležio jedno IT doba i koji je doneo mnogo problema svojim korisnicima ustupiće svoje mesto mlađim i modernijim snagama - Spartanu!

  Izvor: MONDO portal.

Prvo je bilo ovako: Windows 10 trebalo bi da stigne sa dva internet pregledača, Internet Explorerom nove verzije i "lakšom" varijantom, koja će postojati uporedo sa Microsoftovim poznatim pregledačem. Kodni naziv mu je Spartan, biće sličan Firefoxu i Chromu, a podržavaće i dodatke - ekstenzije, tvrdio je nedavno portal GSMArena.com.

Sada Softpedia piše da će Windows 10 reći konačno zbogom Internet Exploreru, nakon 20 godina, i da će njegovo mesto preuzeti Spartan pregledač. Kako naovde na Softpediji, Microsoft želi da se oslobodi lošeg imidža i zaostavštine Internet Explorera koja je sve, samo nije dobra.

Spartan će raditi na Microsoftovom Chakra JavaScript endžinu i podržavaće Trident rendering, a bliže smo mogli da ga upoznamo 21. januara, na posebnom Windows događaju. Spartan, kao nov pregledač biće optimizovan ne samo za desktop, nego i za mobilne i tablet uređaje.

Microsoft pregledač o kojem svmo već imali priliku da vam pišemo, ali nezvanično, napisan je za novi internet, koji se konstantno menja. Ima novi interfejs, nove tabove, radiće na telefonima i računarima i pojaviće se u narednim mesecima, ne u sledećoj "build" verziji.

Spartan donosi tzv. direktno "komuniciranje" sa vebom, pa je moguće crtati po internet pregledaču, dodati komentar i podeliti sve zajedno na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Kad se napiše ili komentariše nešto (olovkom ili prstom ne touchscreenu) stranica se zamrzava, "seli" se u OneNote aplikaciju ili se jednostavno kopira u klipbord i odatle se može deliti na društvene mreže, mejl ili u Cloud servise.

Čitanje interneta je postalo jednostavnije, jer je dodata Reading opcija, koja omogućava da se internet strana standardizuje šro se izgleda tiče i prikaže u obliku Word fajla, recimo, kako biste je kasnije lakše pročitali. Pravi se i Reading Lista svih sačuvanih strana (poziva se desnim svajp pokretom) i omogućeno je čitanje i kada je internet veza nedostupna.

Cortana je ubačena i u Spartan (kodno ime novog pregledača). Ona odgovara na pitanja, dopunjava pretragu, savetuje gde da se jede, prolazi, recimo kroz jeovnik restorana u kojem se nalazite i bira jelo za vas u zavisnosti od stanja vašeg organizma i specifičnih zahteva (alergije, dijete i slično).

Pratite nas na Facebooku i odgovorite na pitanje u anketi.

Da li će vam nedostajati Internet Explorer?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi