Auto budućnosti spašava živote biciklista! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auto budućnosti spašava živote biciklista!

Naučnici iz Jaguara razvijaju tehnologiju koja bi mogla da smanji broj udesa u kojima su akteri biciklisti i motociklisti. Pogledajte video!

  Izvor: YouTube/Screenshot

Često se, nažalost, dešava da na putevima stradaju biciklisti ili motociklisti. Često se to dešava i zbog nepažnje, kako njihove, tako i vozača automobila.

S obzirom na rastući trend popularizacije vožnje bicikala, odnosno zdravog života, postoji opasnoszt i od povećanog broja udesa (ne želimo, samo je to realna pretpostavka). Stoga su u pojedinim auto kompanijama počeli da razmišljaju o tome da tehnologija u automobilima bude upotrebljena i na način da upozorava vozače na to šta im se dešava u okruženju, a pre svega ako se na putu pojavi biciklista.

Jaguar je počeo da razvija tehnologiju, koja se za sada naziva "Bike sense", koja bi trebalo da bude ugrađivana u automobile, a koja će senzorima upozoravati vozače da im se približava biciklista

Na primer, ako se biciklista približava sa jedne strane, u automobilu će se oglasiti biciklističko zvonce i istovremeno će vibrirati vozačevo sedište i pedala gasa. Uz to, aktiviraće se i svetlosni signali sa strane, ako sa te strane dolazi biciklista. Time će vozač automobila biti upozoren da ne skreće na tu stranu ili da ne otvara vrata.Pogledajte kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti

Videobike sense

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA