ANKETA: Da li možete bez mobilnog telefona? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Da li možete bez mobilnog telefona?

Istraživanja pokazuju da ima i onih koji teško podnose odvojenost od svojih pametnih telefona. A vi? Da li i vi možete bez njih?

 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Uobičajena slika u javnom prevozu ili u čekaonicama: ljudi koji zure u ekran mobilnih telefona, nešto čačkaju, pritisskaju, čitaju poruke, vesti, gledaju profile na društvenim mrežama...

To su Zemljani i Zemlja danas. Mobilni telefoni, u novije vreme pametni telefoni, postali su deo naše svakodnevice, za mnoge i članovi porodice, "najbolji prijatelj"...

Zato i ne čudi podatak, odnosno rezultat jednog istraživanja koji pokazuje da ima onih na koje veoma negativno utiče odvojenost od njihovih pametnih telefona.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Computer Mediated Communication", pokazalo je da ima onih koji su napetiji i dekoncetrisaniji kada su duže odvojeni od svojih pametnih telefona.

Grupa stručnjaka Univerziteta Misuri nedavno je ustanovila da razdvojenost od smartfona utiče na rezultate testa opšte kognitivne sposobnosti, a kod učesnika istraživanja je primećen povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Naučnici tvrde da su ti simptomi i potom napetost rezultat razdvojenosti od telefona na koga su ispitanici toliko navikli pa se smatra neizostavnim delom svakodnevnog života.

Pored toga, na testu inteligencije, učesnici istraživanja su ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

"Rezultati istraživanja su pokazali da razdvojenost od smartfona može da utiče na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu", rekao je Rasel Klejton, vođa tima koji je istraživanje sproveo na 40 korisnika pametnog telefona.

Dobrovoljcima je rečeno da učestvuju u eksperimentu čiji je cilj da se ustanovi pouzdanost nove vrste aparata za merenje krvnog pritiska, a od njih je zatraženo da reše dva jednostavna petominutna testa.

Prvi test ispitanici su rešili brzo i uspešno, a sredinom drugog testa im je oduzet smartfon, uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcionisanje aparata za pritisak.

Telefoni su odloženi na policu u istoj prostoriji, a naučnici su namerno pozvali brojeve učesnika koji nisu smeli da se jave, što je kod njih izazvalo viši krvni pritisak i ubrzan rad srca, a po završetku istraživanja osećali su nelagodnost i napetost.

Američki stručnjaci objasnili su da stalna potreba za mobilnim telefonom proizilazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju i da osećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka te sprave objašnjava psihološke simptome i osećaj napetosti.

Pogledajte fotogaleriju sa beogradskih ulica

Galerijamobilni

Kažite nam kakvi ste vi...


Da li možete bez mobilnog telefona?


Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi