Mobilni super čip: NVIDIA Tegra X1 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni super čip: NVIDIA Tegra X1

Maxwell GPU arhitektura predsavlja prvi mobilni procesor od jedog teraflopsa koji pokreće Deep Learning aplikacije i aplikacije za vizuelno računarstvo.

 Izvor: Promo.

NVIDIA je na CES 2015 sajmu u Las Vegasu predstavila Tegra X1, novu generaciju mobilnog super čipa sa procesnom snagom preko jednog teraflopsa - pružajući napredne mogućnosti koje donose do sada najnapredniju grafiku u "deep learning" aplikacijama i aplikacijama za vizuelno računarstvo.

Tegra X1 se temelji na istoj onoj NVIDIA Maxwell GPU arhitekturi koja je pre samo par meseci integrisana u gejming grafičke karte najjačih performansi na svetu, GeForce GTX 980. Tegra X1 sadrži 256 jezgara i pruža duplo bolje performanse od svog prethodnika Tegra K1 čipa, koji je zasnovan na generaciji Kepler arhitekture i predstavljen na prošlogodišnjem CES sajmu.

Tegra procesori su namenjeni "embedded" proizvodima (računar u kolima ili bankomatu, rađen za specifičnu namenu), mobilnim uređajima, autonomnim mašinama i automobilskim aplikacijama. Tegra X1 će zvanično biti dostupan u prvoj polovini godine.

Ovaj čip će biti sadržan u nedavno predstavljenim NVIDIA DRIVE računarima za automobile. DRIVE PX je računarska platforma koja ima ulogu auto-pilota i koja može da obradi video snimljen sa 12 ugrađenih kamera za pokretanje Surround-Vision-a i besprekorni pregled automobila u prečniku od 360 stepeni, kao i Auto-Valet funkcijom za autonomno parkiranje. DRIVE CX je kokpit platforma dizajnirana za pokretanje napredne grafike za veliki broj ekrana koji se korste za digitalne klastere, informativno-zabavne sadržaje, head-up displeje, virtuelna ogledala i zabavne sadržaje na zadnjim sedištima.

Mi vidimo budućnost u autonomnim automobilima, robotima i dronovima koji vide i uče, sa prividnom inteligencijom koju je teško zamisliti”, izjavio je Jen-Hsun Huang, generalni direktor i koosnivač kompanije NVIDIA. “On će omogućiti bezbedniju vožnju, sigurnije gradove i velike pogodnosti za sve nas. “Da bismo ostvarili ovaj san, potrebno je veliki napredak u vizulnom i paralelnom računarstvu. Tegra X1 mobilni super čip sa procesnom moći od jednog teraflopsa je veliki korak u toj revoluciji”.

Brži od prethodnog superračunara

Tegra X1 poseduje više konjskih snaga nego najbrži superračunar od pre 15 godina, ASCI Red, koji je i prvi teraflops sistem na svetu.

Iskusni gejmeri koji koriste NVIDIA GeForce GTX 980 GPU, znaju da Maxwell arhitektura rešava neke od najkompleksnijih izazova u vizuelnom računarstvu po pitanju grafike i osvetljenja. Među inovacijama su Voxel Global Illumination ili VXGI i Multi-Frame Anti-Aliasing ili MFAA. “Tegra K1 je skup novih GPU računarskih performansi, a samo godinu dana kasnije tu je Tegra X1 koja pruža dva puta više,” izjavio je Linlej Gvenap, osnivač i glavni analitičar kompanije Linley Group. “Ovaj impresivni tehnički napredak donosi korist za 3D grafiku, a posebno na uređajima koji sadrže ekrane u visokoj rezoluciji, kao i za GPGPU softver koji sve više uzima primat u automobilskim aplikacijama".

Dodatne specifikacije

Tegra X1 podržava sve uobičajene grafičke standarde, uključujući Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1 i Android Extension Pack, olakšavajući programerima da optimizuju PC igre i za mobilne uređaje.

nVidia Tegra X1 specifikacije:
- Maxwell GPU od 256 jezgara
- 8 CPU jezgara (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53)
- 60 fps 4K video (H.265, H.264, VP9)
- kameru sa 1.3 gigapixela protoka
- 20 nanometarska tehnologija.

Za više detalja posetite Tegra X1 web sajt i na Facebooku! Pratite sve CES 2015 novitete preko ovog taga ili na stanici MobIT CES 2015!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi