Microsoft i Vlada Srbije transformišu obrazovanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft i Vlada Srbije transformišu obrazovanje

Povodom završetka Microsoft Nedelje programiranja otvorena vrata novog dela Razvojnog centra Microsofta u Srbiji

  Izvor: Promo.

Otvaranjem novog dela Razvojnog centra Microsofta u Srbiji, obeležen je završetak Nedelje programiranja, dela globalnog pojekta “Hour of Code”. Na ceremoniji otvaranja, kao još jedan dokaz posvećene saradnje između Kompanije Microsoft i Republike Srbije, potpisan je Ugovor o transformaciji obrazovanja – „ETA“ (Education Transformation Agreement) sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom Nedelje programiranja stručnjaci Microsofta i Razvojnog Centra u Beogradu pružali su podršku i pomoć učenicima i nastavnicima u školama širom Srbije, u korišćenju Microsoft platformi namenjenih učenju programiranja, omogućavajući na taj način učenicima da sami kreiraju programe i aplikacije. Microsoft Nedelja programiranja i globalna inicijativa neprofitne organizacije Code.org - Hour of Code, uspešno su poslali svoju osnovnu poruku da svako može da nauči da programira.

Na svečanosti povodom obeležavanja kraja ove akcije i otvaranja novog dela Razvojnog centra Microsofta u Beogradu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i generalni direktor Microsofta za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović, potpisali su Ugovor o transformaciji obrazovanja - „ETA“ (Education Transformation Agreement) - koji ima za cilj unapređenje saradnje u oblasti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

GalerijaMicrosoft menja obrazovanje u Srbiji

Microsoft sarađuje sa svim relevantnim institucijama, kako bi podržao programe i inicijative koje uvode tehnologiju u učionice i u ruke učenika, i koje pružaju podršku nastavnicima i školama u korišćenju tehnologija. Microsoft u Srbiji organizuje razne programe podrške obrazovanju, ulaganja u mlade talentovane ljude kako bi im se omogućilo da se intelektualno i profesionalno razvijaju u svojoj zemlji”, izjavio je Željko Vujinović, generalni direktor Microsofta za Srbiju i Crnu Goru.

Ovim Ugovorom predviđeno je da nastavnici i škole u Srbiji mogu biti ravnopravni učesnici svetskih programa Microsoft-a kroz koje su im dostupne besplatne obuke za korišćenje IKT-a u obrazovanju, razmena lekcija i ideja za nastavnike, kao i saradnja naših škola sa drugim obrazovnim institucijama u svetu. Ugovor takođe predviđa da škole u Srbiji dobiju na besplatno korišćenje Office 365 uslugu za svoje nastavnike i učenike.

Kompanija Microsoft i njen Razvojni centar pravi su primer da se u Srbiji zahvaljujući domaćem znanju i obrazovanju mogu razvijati sofisticirani proizvodi koji se potom koriste u čitavom svetu. Saradnja sa ovom kompanijom u oblasti obrazovanja i ugovor koji danas potpisujemo, za nas su veoma značajni jer će učenicima pomoći da steknu veštine iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija preko potrebnih na tržištu rada”, istakao je Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prošireni deo Razvojnog centra otvoren je u prisustvu Nikolaya Pryanishnikova, potpredsednika kompanije Microsoft; Željka Vujinovića, generalnog direktora Microsofta za Srbiju i Crnu Goru; Srđana Verbića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, i Dragana Tomića, direktora Razvojnog centra Microsofta u Srbiji, Milice Mandić naše olimpijke u tekvondou.

Povodom prisustva na svečanom događaju g. Pryanishnikov je izjavio da "Microsoft podržava inicijative koje omogućavaju kontinuirano proširenje pristupa informatičkom obrazovanju svima, a posebno mladim ljudima. Tehnologija nudi ogromne mogućnosti za mlade ljude u celom svetu, da urade i postignu više u svom životu. Mi u Microsoft-u verujemo da informatičko obrazovanje može da pomogne u otključavanju ovih mogućnosti, ali ono počinje sa pristupom i osnaživanjem“.

Proširenje kapaciteta Razvojnog centra Microsofta u Srbiji Dragan Tomić, Direktor Centra vidi kao odličan argument za podršku širem pristupu informatičkom obrazovanju: "Razvojni centar zapošljava više od 150 IT stručnjaka iz čitave Srbije i svi su obrazovani u Srbiji. Prosečna starost je 28 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji. Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta“.

Nakon svečanog otvaranja novog dela Razvojnog centra, čijim će proširenjem Microsoft povećati kapacitete tima u kojem naši stručnjaci rade na razvoju softvera koji se koriste širom sveta, organizovana je serija predavanja za učenike iz istraživačke stanice Petnica i Matematičke gimnazije. Mladi istraživači su na predavanjima upoznati sa mogućnostima koje informacione tehnologije pružaju u razvoju profesionalnih veština.

Više informacija o globalnoj inicijativi Hour of code možete naći na linku.

Pratite nas i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA