Yammer, nova društvena mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Yammer, nova društvena mreža

Na Sinergiji 14 “otkrili“ smo i novu društvenu mrežu Yammer, idealnu za studente i kreiranu za deljenje fajlova i razmenu poslovnih informacija.

  Izvor: Promo.

Microsoftova regionalna konferencija Sinergija 14, koja se održava u Beogradu, okupila je sve najbolje iz regionalnog IT sveta, a na konferenciji smo upoznali i Yammer, društvenu mrežu posebno kreiranu za poslovna okruženja, akademske organizacije, univerzitete, škole i razmenu poslovnih fajlova i informacija.

Yammer (čita se Jemer) je pre nekoliko godina kupio Microsoft za više od milijardu dolara, još dok je mreža bila startap projekat. U to vreme poslovne društvene mreže i nisu bile posebno popularne, niti razvijane pa je ova odluka Microsofta ubrzala njihovo “omasovljavanje“ i doterivanje već postojećih mreža. Yammer, kao društvena mreža, bez obzira na to što se smatra društvenom mrežom, nije namenjena druženju, niti “gubljenju“ vremena, nego da unapredi rad i produktivnost zaposlenih i menadžmenta, odnosno onih koji upravljaju kompanijama i firmama. Komunikacija je direktna, vrlo precizna i omogućava reagovanje u realnom vremenu, što je i jedna od Yammerovih prednosti.

Idealan za škole i fakultete

Yammer je posebno pogodan za studente i profesore, odnosno učenike i nastavnike, jer omogućava laku razmenu materijala za učenje, povezuje studente međusobno, omogućava razmenu iskustava i lakšu komunikaciju. Skripte, zadaci, prezentacije i sav drugi materijal za učenje je samo na klik daleko - bukvalno! Za korišćenje u svrhu obrazovanja Yammer je besplatan i deo je Office 365 podrške koju Microsoft pruža obrazovnim i nevladinim organizacijama.

 Društvene mreže u poslovnom okruženju koristi već preko 400.000 korisnika, a čak 85 odsto kompanija sa Forbsove liste 500 najuspešnijih ima neku vrstu poslovne društtvene mreže. Tu je šansa koju Yammer vidi, prvenstveno zbog svog drugačijeg algoritma pretrage i sortiranja informacija, koje druge poslovne mreže nemaju i ne rade dobro. Yammer je samostalan ili dolazikao deo Office 365 paketa i nije konkurencija niti mejlu niti nekoj drugoj poslovnoj alatki, tu je samo da ih dopuni, poboljša im rad i korisnike u okviru kompanije približi jedne drugima.

Yammer omogućava da se odgovori na pitanja lakše i brže dobiju, kao i da se lakše pronađu mesta, odnosno sadržaji i osobe koje odgovor na pitanje mogu da ponude.

Yammer zaposlenima omogućava uključivanje u bolju i aktivniju komunikaciju i ulogu u donošenju odluka, jer što smo zaintersovaniji za poslovanje kompanije i njen napredak, to smo uključeniji u tokove u kojima se kompanija nalazi, a Yammer upravo u tome može da pomogne svakom zaposlenom. Na osnovu interesovanja i sfere delovanja Yammer omogućava čitanje postova i obaveštenja i dolazi do onih zaposlenih kojima je ta objava ili obaveštenje relevantno. Mreža omogućava direktnu komunikaciju nadređenih i drugih zaposlenih kao što je, recimo, lajkovanje ostvarneih rezultata - i Yammer ima lajk dugme.

 Yammer, kao i druge društvene mreže, sadrži zid sa postovima i obaveštenjima, omogućava pisanje poruka, javno ili privatno, deljenje sadržaja ili obaveštenja u grupama, više njih ili samo sa jednim ili nekoliko kontakata. Stavke koje se pojavljuju na početnoj strani Yammera prilagođavaju se popularnosti sadržaja i angažmanu ljudi koji se u njima nalaze. Ono što izaziva najviše pažnje i gde su korisnici najaktivniji stavlja se na prvo mesto. Prisutno je pisanje heštagova i oznaka, koji bliže određuju svari o kojima se piše, uključivanje kontakata u objave i obaveštenja, što olakšava pretragu i klasifikaciju sadržaja koje pratimo. Omogućeno je čak i praćenje tema ili oznaka, pa će sve objave u vezi s njima stići u Yammer prijemno sanduče, a omogućena je i odjava sa ovih servisa.

Ova društvena mreža, naravno omogućava deljenje multimedije, slika, videa, linkova, a omogućeno je i korišćenje preko mobilnih uređaja, zahvaljujući iPhone, iPad, Android i Windows Phone aplikaciji.

Jedna od prednosti Yammera tokom direktne komunikacije su i komentari na razmenjene fajlove, koji se mogu dodavati u okviru samog fajla ili ispod njega, u formi klasičnih komentara. Yammer podržava razmenu slika, videa, linkova, Office fajlova, PDF datoteka i drugih datoteka. Komentari napisani ili nacrtani u okviru podeljenih fajlova ne ostaju sačuvani u okviru samog fajla, nego se kao meta podaci prikazuju drugim korisnicima koji su u razmenu fajlova uključeni.

Yammer je potpuno u Cloudu, ne može da se koristi drugačije, a logovanje na mrežu može biti kroz odabrani internet pregledač ili neku od aplikacija iz Microsofta, kroz internet ili intranet mrežu. Ovo je, naravno, samo deo mogućnosti Yammer društvene mreže za poslovno okruženje i akademske mreže. Za više informacija i detalja o Yammeru i kako se prijaviti saznajte na Microsoft blogu.

Pratite Sinergiju sa nama i dalje! Pitanja i komentare ostavite ispod ili na Facebooku!

VideoYammer

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA