Potpisan sporazum o nižim cenama rominga u regionu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga u regionu

Ovaj Sporazum predviđa postepeno smanjivanje cena usluga rominga u državama potpisnicima, sa ciljem da u naredne tri godine te cene budu snižene na nivo koji važi u zemljama Evropske unije.

  Izvor: MONDO portal.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Sporazum o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama sa nadležnim ministrima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Ovaj Sporazum predviđa postepeno smanjivanje cena usluga rominga u državama potpisnicima, sa ciljem da u naredne tri godine te cene budu snižene na nivo koji važi u zemljama Evropske unije.

Ljajić je u izjavi novinarima rekao da im predstoji da urade još tri praktične stvari kako bi ovaj Sporazum bio implementiran. Prema njegovim rečima, prva stvar se odnosi na definisanje tačne dinamike snižavanja cena roming usluga u naredne tri godine za šta nadležno koordinaciono telo ima rok od mesec dana.

Zatim, kako je rekao, u narednih mesec dana predstoji im izmena regulative u nacionalnim zakonodavstvima zemalja potpisnica ovog Sporazuma, a treća stvar je razgovor sa mobilnim operatorima. "Svesni smo da oni neće biti oduševljeni ovom našom inicijativom, ali potrudićemo se da izložimo jasne ekonomske argumente zašto je njihov interes da ovaj sporazum bude realizovan", rekao je Rasim Ljajić. On je naveo da su razgovarali sa tri mobilna operatera u Srbiji, ali da bi "lagao kada bi rekao da su oni srećni što ulazimo u ovaj proces".

Objasnili smo im proceduru i izneli argumente zašto je ovaj sporazum i u njihovom ineteresu, jer će se sasvim sigurno povećati frekvencija telekomunikacionog saobraćaja, rekao je Ljajić. On je podsetio da naši građani u romingu minut razgovora plaćaju pet puta skuplje, tri puta skuplje slanje sms poruka i 33 puta skuplje korišćenje GPRS, a to su, kako je istakao, upravo argumenti zašto je ovaj sporazum važan za građane naših zemalja.

Kada je reč o promeni zakona, ona će predviđati maksimalne cene za roming usluge na isti način kako je urađeno Uredbom EU iz 2012. godine gde su definisane maksimalne cene, a operatorima ostavljeno da mogu da ponude i niže cene ukolko žele da se izbore sa konkurencijom, objasnio je Ljajić. Ljajić je rekao da su se tokom sastanka održanog 29. septembra potpisnici Sporazuma saglasili da ponovo pokrenu inicijativu prema EU da i za naše građane važi Uredba o cenama rominga, uprkos tome što zemlje nisu članice Unije, ali su u procesu pridruživanja. On je podsetio da prva inicijtiva, koju su pokrenuli Srbija, Crna Gora i Makedonija nije urodila plodom, dodavši da ni sada nije veliki optimista, ali da je to naše pravo.

Ljajić je istakao da ovaj Sporazum ostaje otvoren za druge zemlje, izrazivši očekivanje da se priključe Turska i Albanija, koje još nisu završile unutrašnje procedure koje bi im omogućile potpisivanje ovog sporazuma. On je naglasio i da ovu regionalnu inicijativu žele da promovišu kao model saradnje među zemljama regiona, pre svega kad je reč o ekonomiji.

To je, prema njegovim rečima, značajno ne samo zbog privlačenja stranih investicija, već i zbog zajedničkog nastupa na trećim tržištima. "Pojedinačno smo svi suviše mali, naše privrede ne mogu biti konkurentne i ovakav vid saradnje i udruživanja je neophodan i potreban kako bi naše privrede mogle da konkurišu mnogo razvijenijim evropskim i svetskim privredama", naglasio je Ljajić.

On je dodao da će slične oblike saradnje ponuditi i u drugim oblastima, kako bi postali konkurentniji, ali i kako bi zajedničkim projektima mogli da privuku više stranih investitora.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi