Prvi čip koji radi kao ljudski mozak! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Prvi čip koji radi kao ljudski mozak!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga.

Izvor: IBM.

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa 5.4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki realnom vremenu - što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u “Science” magazinu u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

Fon Nojmanova arhitektura

Ona se bazira na opisima matematičara i fizičara Džona fon Nojmana 1945. U pitanju je arhitektura dizajna elektronskog digitalnog kompjutera sa delovima koji se sastoje od procesorske jedinice sa aritmetičkom logičkom jedinicom i procesorskim registrima, kontrolne jedinice sa instrukcionim registrom i programskim brojačem, memorije za skladištenje podataka i instrukcija, eksternog masovnog skladišta i mehanizama za input i output.

 “IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene ”snaga/zona/brzina“ efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja. Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija - koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje - koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga“, rekao je dr. Dharmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga u okviru IBM Research odeljenja.

Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije”.

IBM SyNAPSE čip bi mogao da započne eru ogromnih neuronskih mreža:

- Novi čip sa non-fon Nojmanovom računarskom arhitekturom, koja je inspirisana strukturom mozga, ima milion neurona i 265 miliona sinapsi
- Zasnovan na Samsungovoj procesnoj tehnologiji od 28nm, čip od 5.4 milijarde tranzistora ima integrisanu mrežu od 4096 neurosinaptičkih jezgara, ali troši samo 70mW kada funkcioniše u realnom vremenu
- Kompletan kognitivni hardverski i softverski ekosistem otvara nove računarske granice za mobilne, klaud i distribuirane senzorske aplikacije.

Komentari? Čekamo ih ispod videa i na MobIT Facebooku!

VideoIBM Synapse čip

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi