BadUSB: Opasan USB virus za koji još nema rešenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BadUSB: Opasan USB virus za koji još nema rešenja

BadUSB je nova pretnja sigurnosti naših računara i podataka.

  Izvor: FlashBag/Promo.

Kompjuterski stručnjaci otkrili su do sada nepoznat sigurnosni propust u svim USB uređajima koji se može iskoristiti za novu vrstu napada na kompjutere, protiv kojeg ne postoji nikakva zaštita.

Svi USB kontroleri koriste standardne mikročipove, koji upravljaju prenosom podataka i napajanja preko USB utičnice. Iste te mikročipove moguće je reprogramirati i na njih postaviti zlonamerne programe, jer USB mikročipovi nisu nikako zaštićeni.

Karsten Nol, vodeći stručnjak berlinske kompanije “SR Labs”, koja se bavi otkrivanjem sigurnosnih propusta na mobilnim uređajima, rekao je da je njegov tim uspešno zarazio čipove na USB memorijskim stikovima i mobilnim telefonima. Jednom kada se takav uređaj spoji na računar, posebna vrsta virusa može da beleži sve što se od podataka unosi na računaru, da špijunira svu komunikaciju i uništi bilo koje podatke. Zaraženi uređaj potom može proširiti zarazu na sve druge uređaje koji koriste USB poput miša, tastature, zvučnika, navodi "Jutarnji list".

Ne možete čak ni da znate otkud je virus došao I sve vam se čini poput trika”, rekao je Nol.

Računari su trenutno bespomoćni pred ovakvim virusima, jer svi antivirus programi proveravaju samo memoriju kompjutera i samu memoriju, ali ne i njihove mikročipove. Tokom prve nedelje avgusta Nol će održati predavanje na ovu temu u Los Anđelesu, pod nazivom “Loš USB - kad gedžeti postanu zli”. On je rekao i to kako ga ne bi iznenadilo da obaveštajne službe, kakve su CIA i NSA, već znaju za ovaj sigurnosni propust i da ga koriste za napade u sajber svetu.

Rešenja, koja bi uskoro mogla biti na raspolaganju su:
- da proizvođači USB memorija bolje osiguraju mikročipove, za šta je potrebno vreme
- da proizvođači antivirusa ubace proveru neovlašćenih radnji na firmveru USB memorije.

U svakom slučaju, sada sigurnosni problem nije rešiv, ali je važno da rešenje postoji, kao i to da niko ne zna koliko tačno ćemo čekati na njega. Prema sajtu ZDNet to se neće desiti skoro, zbog čega su hakerima i drugim "namernicima" vrata širom otvorena...

Komentare očekujemo i na našoj Facebook MobIT strani.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA