GMail postao sigurniji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GMail postao sigurniji

Google uvodi enkripciju svih podataka koji putuju od korisnika ka serverima te kompanije i obrnuto.

 Izvor: Promo.

Na GMail Blogu kompanija Google navela je da su GMail mejlovi važni ne samo nama, kao korisnicima, nego i njima, zbog sigurnosti i podrške koju Google želi da nam pruži u pogledu bezbednosti i sigurnijeg korišćenja njegovih servisa. Iako je, prema sopstvenim rečima, kompanija i do sada "koristila tone" zaštitnih filtera i drugih mera da mejlovi budu sigurni i bezbedni uvode se i nove mere zaštite.

Od 20. marta u GMail je uvedena enkripcija mejlova uz HTTPS svaki put kada proveravamo, čitamo ili šaljemo poruke preko GMail servisa. Iako je HTTPS bio deo GMaila od njegovog lansiranja, a 2010. postao stadnadardan deo zaštite podataka, od navedenog datuma više niko neće imati pristup mejlovima, niti mogućnost da ih prisluškuje od momenta kada se oni pošalju, do momenta kada se pojave na Google serverima.

Zaštita će se odnositi na sve vrste konekcija na internet, putem kojih budemo pristupali mejlu, uključujući i javne Wi-Fi mreže, kao i sve uređaje sa kojih budemo koristili GMail uslugu.

Ovu priliku Google je iskoristio i da nas podseti da je tokom 2013. dostupnost GMail usluge bila 99.987 odsto, odnosno GMail nije radio ukupno dva sata tokom cele godine.

Ono što Google nije pomenuo jeste zaštita podataka korisnika i mejlova kada oni stignu na Google servere. Poslednjih nekoliko meseci pojavilo se dosta priča o tome kako nemamo privatnost, ako koristimo GMail, kao i više afera u vezi sa hakovanjem Google servera ili namernim odavanjem podataka korisnika.

Microsoft je optužio Google da iskorišćava podatke svojih korisnika na bespravan i okrutan način, izlažući ih tako velikim rizicima.

Svoje komentare možete nam poslati i preko Facebook stranice!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi