Ovih 12 uređaja odlazi u istoriju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 12 uređaja odlazi u istoriju!

Tehnologija je penzionisala već toliko uređaja, ali samo neki od njih nedostajaće nam iz sentimentalnih razloga u budućnosti...

  Izvor: MONDO portal.

Pucketanje ploče, šuštanje audio trake ili zvuk povezivanja na dail-up internet - sećate se svega toga, zar ne? Naravno, sećamo se i mi, ali već naša deca o tome će čitati verovatno samo na internetu u rubrikama verovali ili ne. Pre samo deset godina stvarnost je izgledala potpuno drugačije, znate to i sami. Imali smo kasetofone još uvek, nosili smo vokmene, diskmeni su nas izluđivali svojim preskakanjem, konektovali smo se na internet najsporijom mogućom vezom i nameštali antenu TV-a da bolje uhvati signal. Već danas to ne radimo ili radimo mnogo ređe.

Zbog svih nas koji pamtimo sve stare "thnološke inovacije" sakupili smo na jednom mestu nekoliko omiljenih "tehnologija" koje ćemo sačuvati od zaborava, pa neka ovo bude to mesto gde će nove generacije doći da se informišu i zanimaju "prastarim" gedžetima koje je vreme "pregazilo".

TV antena
Možda vi danas još uvek okrećete TV antenu u pravcu predajnika TV signala na nekoj vikendici ili popravljate položaj na vrhu svoje zgrade, ali već za nekoliko godina TV antene neće nam trebati. Digitalni signal i kablovska televizija u potpunosti će potisnuti TV antene, koje su nas toliko puta "izdale" baš kada je na programu bilo nešto jako važno!

Kaseta
Njeno veličanstvo - audio kaseta - već je neko vreme raritet, a za par godina od danas biće verovatno potpuno zaboravljena. Danas je kasetu zamenio CD, a i njemu se predviđa slična sudbina vrlo brzo. Šuštanje pred početak pesme, povremeno zavijanje zbog "istrošene" trake i namotavanje kasete grafitnom olovkom današnji klinci neće upoznati.

VHS kaseta
Sećate se videoteka? Da, ni mi nismo išli već neko vreme. DVD, piaterija, torenti, internet, sve je to "kumovalo" ekspresnom nestanku video kaseta. Danas se više ni svadbe ne snimaju na VHS i svi žure da svoje sadržaje sa VHS kaseta što pre digitalizuju, kako bi ih sačuvali od "zuba" vremena.

Dail-up internet
Teško da će naši klinci ovo čuti :)

Flopi disk (disketa)
Sa svojih 1.44 megabajta "prostora" disketa je toliko puta pretila da uništi svet u različitim otmicama, krađama, teorijama zavere i filmovima, a vidite je danas - niko je već ne koristit! "Vrh" flopi disk tenologije bila su kućišta disketa u boji. Da li ste i vi u znatiželji otvarali diskete da vidite kako sve izgleda unutra? :)

Fotografski film
Konica, Agfa, Kodak i burence sa 36 snimaka, za fotke u boji. Bilo je: "Pazi da ne osvetliš film, odoše sve slike", ... a danas je digitalna tehnologija gotovo u potpunosti "pregazila" filmove za jednokratnu upotrebu i potrebu za njihovim razvijanjem.

Pejdžer
Bip-bip, bip-biiiip i stiže kratka poruka. Pejdžer se nekako najkraće "primio" kod korisnika, pa ga ni većina nas nije koristila.

Telefon sa brojevima "na okretanje"
Okretanje brojeva je bilo tako opuštajuće. Sem kada je trebalo nekoga hitno pozvati. I kada je veza bila zauzeta. I kada nismo mogli da dobijemo izlaz... Kad malo bolje rezmislimo - sreća je što neće morati da koriste ovakve telefone!

CTRL+ALT+DEL
Mi ovu kombinaciju tastera možda još uvek koristimo, ali klinci sa modernim Windows tabletima, telefonima, a posebno sa Androidima i iPadima neće imati nikakvu potrebu da koriste pomenutu kombinaciju, za koju je Bil Gejts svakako rekao da je plod greške!

Budilnik (i onaj sa radio aparatom)
Znate onaj što je nekada treptao velikim crvenim brojevima i budio nas pred školu ili posao đavoljim zvonom, koje je "diralo" u mali mozak!? Ne, danas toga nema, jer su takve sprave odavno "u" smartfonima i tabletima. A one modernije, koji su pre par godina bili tako "WOW", a mogli su da nas bude programom sa radija - to da ne spominjemo!

Ploče!
Iako se danas nekako stidljivo vraćaju za neka posebna izdanja i reklo bi se da su hit među kolekcionarima, većina današnje dece verovatno neće ni čiti za njih, dok ne pročita o njima ovde, naravno! Koja je vaša prva ploča, sećate li se?

Kamera
Glmazne i nezgrapne kamere sa slabim baterijama zamenio je iPhone ili Lumija. A i bolje snimaju, ako ćemo iskreno...

Ništa od ovoga naša deca neće koristiti, što ne mora da znači ništa loše, ali smo još jednom želeli da vas podstimo na sve - valjali su nam, koliko god sada izgledali zaostali! Sve što smo prospustili da kažemo dopunite u komentarima i na našoj Fejs stranici!

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA