Lenovo kupuje Motorolu za tri milijarde dolara! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lenovo kupuje Motorolu za tri milijarde dolara!

Lenovo i Google postigli su dogovor na osnovu kojeg Lenovo planira preuzimanje Motorola Mobility jedinice za pametne telefone.

 Izvor: Promo/MONDO portal.

Sa snažnim poslovanjem u oblasti PC računara i brzorastućim poslovanjem u oblasti smart telefona, ovaj dogovor će značajno osnažiti poziciju kompanije Lenovo na tržištu smart telefona. Dodatno, Lenovo će obezbediti snažno prisustvo u Severnoj i Latinskoj Americi, kao i u Zapadnoj Evropi, kako bi upotpunio svoje snažno i brzorastuće poslovanje u oblasti smart telefona na rastućim tržištima širom sveta.

Cena po kojoj je izvršena ova transakcija je približno 2.91 milijarda američkih dolara (podložna izvesnom prilagođavanju), što uključuje i 1.41 milijardu plaćenu po zaključenju, od čega 660 miliona američkih dolara u kešu i 750 miliona američkih dolara u običnim deonicama kompanije Lenovo. Preostalih 1.5 milijarda američkih dolara biće isplaćena kroz formu trogodišnje obveznice.

Lenovo koji je 2005. godine kupio PC diviziju kompanije IBM i njen legendarni Think PC brend, sada će preuzeti i svetski poznatu kompaniju Motorola Mobility, uključujući i Motorola brend i portfolio inovativnih smart telefona koji uključuju Moto X i Moto G, kao i DROID Ultra seriju. Pored postojećih proizvoda, Lenovo će preuzeti i vlasništvo i nad planiranom paletom Motorola Moblity proizvoda.

Kompanija Google zadržaće vlasništvo nad većinom Motorola Mobility portfolija patenata, uključujući i trenutne procedure registracije patenata, kao i pronalaske. Kao deo trajnih odnosa sa kompanijom Google, Lenovo će dobiti pravo na prednosti u preko 2000 patenata, kao i Motorola Mobility brend i trademark portfolio.

Ovako je bilo u avgustu 2011. kada je Google kupio Motorolu...

Google je za oko 12.5 milijardi dolara kupio Motorolin Mobility sektor, deo kompanije koji se bavi mobilnim tehnologijama. Izvršni direktor kompanije Google rekao je tom prilikom da je u pitanju prirodan potez, pošto je Motorola već uveliko proizvodila mobilne telefone sa Androidom, koji su odlično prolazili na tržištu.

Kupovinom Motorolinog "mobilnog" sektora Google je želeo da ojača tržišnu poziciju Androida, a Motorola Mobility je u okviru kompanije Google funkcionisala kao odvojena firma. Više detalja o pripajanju Motorole Googlu dali smo vam OVDE.

E, sad, zašto je Google kupio Motorolu za četiri puta višu cenu od one za koju je prodaje Lenovu ostaje nejasno, ali Google neku računicu sigurno ima.

Potražite nas i na našoj Facebook stranici! Biće još informacija o ovome tamo...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi