Linux na ćirilici čeka da ga preuzmete | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Linux na ćirilici čeka da ga preuzmete

Za preuzimanje je dostupan Serbian - GNU/Linuks operativni sistem na ćirilici sa kompletom programa, novim vizuelnim elementima i ikonicama.

  Izvor: Promo.

Cilj je bio da se dobije stabilan operativni sistem koji će biti lokalizovan na naš jezik. Za osnovu je korišćen Debian u svojoj stabilnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Serbian dolazi podešen na ćiriličnu varijantu, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante.

ISO slika koja je dostupna za preuzimanje je veličine 1.3 GB, a na njoj se pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalaze i kancelarijski paket LibreOffice, video plejeri VLC i SMPlayer, kao i audio plejer Audacious. U odeljku gde su programi za internet, možete pronaći veb čitače Iceweasel i Chromium, kao i Skype. Od značajnijih programa, tu su još  Guvcview i GIMP. Prednost u izboru softvera imali su prevedeni programi.

Za novajlije na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje desetak minuta, a ovde ga možete videti u slikama. Instalaciju možete pripremiti narezivanjem preuzete ISO slike na DVD medij ili uz pomoć USB-a, a preko alatke Unetbootin ili dd komandom: dd if=/putanja/do/serbian.iso of=/dev/sdX (gde je sdX vaš USB).

Za slučaj da na računaru već imate instaliran stabilni Debian sa KDE grafičkim okruženjem, nema potrebe da instalirate Serbian jer ćete u osnovi dobiti istu stvar, osim kompleta instaliranih programa i drugačijeg dizajna.

Za kraj, ako vam se dogodi nekakav problem u radu, ili nedostatak drajvera, sve savete i uputstva, koje možete naći na forumima, a koja važe za sadašnji stabilni Debian, slobodno možete upotrebiti da bi poboljšali Serbian.

Dodatne fotografije su na našem Facebooku, a u nastavku je video.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi