Šta će biti s bankomatima kad se penzioniše XP? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti s bankomatima kad se penzioniše XP?

April 2014. se približava, Windows XP tada odlazi u penziju, a oko 95 odsto bankomata radi pod tim operativnim sistemom. Šta će biti s njima?

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Svaki bankomat na svetu sadrži kompjuter u sebi, a svaki taj kompjuter radi pod nekim operativnim sistemom. Sudeći prema istraživanju Bloomberg Business portala, oko 95 dsto svetskih bankomata radi baš pod Windows XP operativnim sistemom. Nažalost, skoro 13 godina star operativni sistem odlazi u aprilu u penziju i to znači da će milioni bankomata ostati bez prave podrške, a samim tim biće skloniji prevarama i hakovanju.

Sreća je da je Microsoft odlučio da antivirus i malware podršku produži do jula 2015. godine, pa će na taj način sigurnost bankomata još biti osigurana, ali će sve banke morati da prođu bolan roces tranzicije na Windows 7 ili Windows 8 ili 8.1 OS, ukoliko ne pronađu alternativno rešenje.

Microsoft izuzetno snažno gura Windows 8 sistem, pa će najverovatnije većina banaka izabrati da pređe na taj OS, jer će im to produžiti period funkcionisanja, ali poznato nam je da njegova kompatibilnost sa ranijim softverom i hardverom nije uvek najbolja. Nažalost, čak i ukoliko se banke odluče za prelazak na Windows 7 postoji realna mogućnost da hardver bankomata neće moći da ga podrži. Prosečna starost bankomata je između 10 i 20 godina, a takav hardver nije dovoljan za nove operativne sisteme.

Prema rečima Aravinde Korala za Bloomberg Business, izvršnog direktora za proizvodnju softvera za bankomate u KAL kompaniji, samo 15 odsto banokmata će na Windows 7 preći do aprila ove godine, a ostatak će zbog svojih hardverskih ograničenja morati da se prilagđava. Cena nadogradnje hardvera po bankomatu iznosiće od nekoliko stotina do više hiljada dolara.

Za preko 3.000.000 bankomata u svetu, koliko se procenjuje da ih ima, još uvek se traži adekvatno i najpovoljnije rešenje, jer su ti uređaji sporiji od PC-ja, a potrebna im je jednako snažna i pouzdana zaštita od hakovanja i probijanja sigurnosnih kodova. Banke će morati puno da ulože u njihovu nadogradnju, a ni vreme za to potrebno nije zanemarljivo.

Potražite nas i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi