Najtraženije IT veštine u Srbiji tokom 2013. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najtraženije IT veštine u Srbiji tokom 2013.

Veštine programiranja su, sudeći po oglasima za posao objavljenim tokom 2013. godine, bile najtraženije u Srbiji u oblasti IT-ja.

  Izvor: Logitech Press Images.

U svim oglasima u kategoriji IT-ja, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u periodu do decembra 2013, najčešće su bile tražene veštine poznavanja programskih jezika.

Najzastupljeniji su bili Java i PHP, koji su zajedno bili prisutni u više od polovine objavljenih oglasa vezanih za posao u oblasti programiranja. Sa druge strane, izgleda da su Delfi programeri otišli u zaborav. Takođe, poznavanje Pascal programskog jezika kojim se oni bave pojavilo se u svega 10 oglasa tokom 2013. godine.

Zanimljivo je da se ovakva situacija u Srbiji poklapa sa listom najtraženijih IT veština koju je za američko tržište izbacio Computerworld.com. Programiranje je bilo top IT veština u Americi i za 2013. i 2014. godinu.

Kako bi analizirala potražnju za IT veštine u Srbiji, profesorka Svetlana Anđelić pregledala je stotine oglasa za posao koji su u oblasti IT-ja raspisani od januara do decembra 2013. godine.

"Svake godine interno radimo sličnu analizu da bismo imali uvid u to kako se kreću trendovi na tržištu rada u Srbiji. Na osnovu ovih zaključaka, prilagođavamo i osmišljavamo svoje nastavne programe. Najvažnije nam je da naši studenti budu u toku sa savremenim poslovima i da njihova znanja budu aktuelna", kaže Svetlana Anđelić, pomoćnik direktora za istraživanje na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

Kada je reč o skript i opisnim jezicima, koju su bili nešto manje zastupljeni od programskih, najtraženiji su bili HTML i JavaScript. Najviše poslova u ponudi je podrazumevalo poznavanje HTML-a, koji se našao u preko 1.000 raspisanih pozicija u ovoj oblasti. Ipak, postaju traženi i neki drugi jezici.

"Iako su HTML i JavaScript najpopularniji, neki u ovom trenutku manje zastupljeni jezici sve više prodiru na tržište. Recimo, primećuje se da potražnja za jezicima kao što su Python i Ruby polako raste, iako ova dva jezika do sada nisu bila toliko eksploatisana", dodaje Svetlana Anđelić.

Što se tiče znanja i veština vezanih za poznavanje određenih tehnologija, potražnju za poznavanjem određenih veština diktiraju i trendovi na tržištu.

"Do sada je najtraženiji bio ASP.NET, kao tehnologija koja se koristila za razvoj veb aplikacija. Jasno je uočljivo da se od avgusta meseca potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala, tako da su u drugoj polovini godine u većoj meri bili traženi poznavaoci Android i iOS tehnologija. Ova pojava je u skladu sa potrebama na tržištu, gde sve više dominiraju mobilni uređaji i tablet računari. Predviđam da će taj trend nastaviti da raste i u toku naredne godine", objašnjava Svetlana Anđelić.

Broj poslova u oblasti IT-ja se konstantno povećava iz godine u godinu. U prethodnoj godini, broj oglasa u ovoj oblasti skočio je za neverovatnih 80%, a u 2013. godini trend porasta se nastavlja i broj se povećao čak za petinu, pokazuju podaci portala Infostud.

Generalno, kada se prate najtraženije IT veštine i znanja za određene poslove u oblasti IT-ja, primećuje se da se njihov ukupan broj povećava kako se približava kraj godine, što pokazuje da će se takav trend rasta potražnje nastaviti i u narednoj godini.

Vidimo se i na našoj Facebook MobIT stranici, gde vas čeka gomila "mobilnih" fotki i vesti!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA