Optimizam na otvaranju Telfora: IT je šansa Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optimizam na otvaranju Telfora: IT je šansa Srbije

Telekomunikacioni forum, 21. Telfor traje do 28. novembra i na njemu će biti predstavljena najnovija dostignuća u digitalnim klaud tehnologijama.

 Izvor: Telfor.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je na otvaranju Telfora da telekomunikacije i IT industrija u Srbiji imaju velike potencijale za razvoj.

Otvarajući sajam Telfor u Beogradu Ljajić je ocenio da su taj potencijal prepoznale strane kompanije i Vlada Srbije koja je tu oblast proglasila petom strateškom industrijskom granom.

U Srbiji je u telekomunikacijama i IT industriji zaposleno oko 60.000 ljudi, a u 2012. godini u tu oblast investirano je 230 miliona evra. Ta oblast u BDP Srbije učestvuje sa 5,5 odsto, rekao je ministar. "Prošle godine je tržište telekomunikacija u Srbiji imalo prihod veći od 1,5 milijardi evra, od čega je skoro 50 odsto bilo učešće mobilne telefonije, a ostalo fiksne telefonije, interneta i ostalih usluga", rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da je veoma značajno što se u Srbiji internet brzo razvija i naveo da je u 2012. godini više od 2,4 miliona građana Srbije imalo internet, dok je 2,6 miliona skoro svaki dan koristilo računar.

Prema njegovim rečima, iste godine je 800.000 građana koristilo elektronske servise državne uprave, dok je 900.000 naručivalo ili kupovalo preko interneta. Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija procenjuje se na 400 do 500 miliona evra sa mogućnošću rasta, naveo je ministar.

Ljajić je dodao da je ulaganje po glavi stanovnika u taj sektor u Srbiji i dalje malo, jer iznosi 60 evra po stanovniku, ali da je važno napomenuti da taj prihod ostvaruje 6.000 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, vlada želi da unapredi tu oblast i radiće na daljem razvoju inferastrukture, elektronske uprave, edukaciji stanovništva, zapošljavanju i uspostavljanju i razvoju bezbednosti na internetu.

Telekomunikacioni forum Telfor traje do 28. novembra i na njemu će biti predstavljena najnovija dostignuća u digitalnim klaud tehnologijama. Kako su najavili organizatori, na tom skupu će biti predstavljeno 270 prihvaćenih od 327 podnetih naučnih radova od 670 autora iz celog sveta.

Telfor se održava u Centru Sava. U izložbenom delu Telekomunikacionog foruma učestvuje 15 kompanija. Ulaz na sajam je za sve posetioce besplatan. Organizatori skupa su Društvo za telekomunikacije Beograd, Elektrotehniči fakultet Beograd i IEE Serbia i Montenegro u saradnji sa Telekomom Srbija i Vlatkomom.

Telfor uživo možete pratiti OVDE.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi