Microsoft iznenadio: Porasli i prodaja i prihod | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft iznenadio: Porasli i prodaja i prihod

Najveći proizvođač softvera na svetu, američka kompanija Microsoft koja se radikalno reformiše, objavio je kvartalni rast prihoda od 16 i dobiti od 17 odsto, što je znatno iznad očekivanja finansijskih analitičara.

  Izvor: Promo.

Neto zarada u tri meseca, zaključno sa 30. septembrom, što je početak fiskalne godine, porasla je za 17 odsto - na 5.24 milijardi dolara. Prihodi su u istom periodu porasli 16 odsto na 18.53 milijardi dolara, što je takođe više od onoga što se očekivalo među stručnjacima od 17.79 milijardi dolara.

Dobri rezultati ukazuju na uspešan početak reorganizacije najavljene u julu ove godine, sa ciljem da se kompanija transformiše iz giganta za proizvodnju softvera u firmu za uređaje i usluge. Akcije Microsofta porasle su sa 1,93 dolara na 35.65 dolara po komadu posle objave rezultata poslovanja.

"Naša transformacija i proizvodnja uređaja i usluga napreduje", rekao je direktor kompanije Stiv Balmer povodom objavljivanja kvartalnih rezultata. Balmer je u avgustu najavio da će za 12 meseci napustiti kompaniju i da se traži njegov naslednik.

Povezane vesti

Prihod Microsofta od tablet računara Surface dostigao je 400 miliona dolara.

Kompanija, čije je sedište u Redmondu, u državi Vašington, prošlog meseca je najavila da će kupiti poslovanje Nokije s pametnim telefonima za 7,4 milijarde dolara, a ovog meseca lansirala je prodaju najnovije verzije tableta Surface 2. Idućeg meseca lansiraće najnoviju konzolu za igre i druge aplikacije Xbox One.

Reorganizacija poslovanja Microsofta veoma je važna za budućnost personalnih računara koji su se nekad velikim delom oslanjali na Microsoftov operativni sistem Windows, čija prodaja opada.

Prošle nedelje je izašla najnovija verzija Windows 8.1, namenjena pre svega džepnim (hand-held) uređajima i računarima kojima se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir.

Po podacima kompanije IDC, isporuka personalnih računara opala je za osam odsto u trećem kvartalu ove godine, što je šesti kvartal pada za redom. Druga kompanija Gartner je procenila da je pad isporuka skoro devet odsto.

Uzrok smanjenja prodaje klasičnih računara je masovni prelazak na korišćenje džepnih uređaja koji imaju identičnu upotrebljivost u zadovoljavanju svakodnevnih komunikacionih i drugih sličnih potreba korisnika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi