Super Mario: Neizbežni heroj odrastanja! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super Mario: Neizbežni heroj odrastanja!

Brkati vodoinstalater odrasta sa nama već više od tri decenije, tokom kojih se pojavio u više od 30 naslova, na gotovo svim Nintendo platformama!

  Izvor: Nintendo.

Super Mario je klasik. Igra kuju niko ne sme da preskoči! Super Mario je igra koja je oblikovala desetine generacija, naučila ih kako da budu strpljivi, pažljivi i izoštrila im reflekse, koliko je to god bilo moguće. Neprospavane noći i želja da je i dalje igramo prava su potvrda da je Super Mario jedan od najboljih momenata u gejming industriji ikada!

Iako se kao sporedan lik prvi put, u ne baš prepoznatljivom obliku pojavio još 1981. godine u igri Donkey Kong, Super Marija osmislili su Japanci (u obliku, u kojem ga sada znamo) Šigeru Mijamoto i Takaši Tezuka 1983. godine za Nintendo. Najčešće smo ga igrali na lažnim Sega Mega Drive 2 konzolama devedesetih godina, mada je i tokom osamdesetih bio popularan na ranijim video sistemima.

Mašrum Kraljevstvo prepuno zamki i prepeka i dalje je pravi izazov za skakutavog italijana, koji od neprijatelja mora da izbavi voljenu princezu Toadstol, kasnije nazvanu Pič.

Super Mario pojavio se u Donkey Kong igri 1981. godine, koju je Mijamoto kreirao kako bi spasio japansku kompaniju od propasti. Danas, Super Mario iza sebe ima preko 30 naslova, koji su se prodali u preko 255 miliona primeraka i igru učinili najuspešnijom franšizom na svetu ikada! Uz Laru Kroft, Super Mario je najpoznatiji izmišljeni lik iz video igara, koji ima milione obožavalaca.

Svoj pravi debi Super Mario imao je u platformskoj igri, koja se pojavila 1983. godine, zajedno sa Luiđijem, drugim vodoinstalaterom, koji je za razliku od Marija uvek obučenog u crveno, nosio zeleno odelo i bio je viši. Mario i Luiđi zajedno su morali da prođu kroz misije spasavanja princeze Toadstol, koju je trebalo izbaviti iz kandži zle kornjače/zmaja - Bowsera.

Od svoje prve igre Super Mario juri za novčićima, usput pazeći da ga ne ubiju buljave pečurke sa nogama, kornjače ukrštene sa ćurkama, biljke mesožderke, kornjače sa bodljikavim oklopima na zemlji i na nebu, zmajevi sa šiljatim čekićima ili bez njih, kao i gomila drugih neprijatelja, od kojih mnogi lete u vazduhu, kreću se kroz vodu ili iskaču iz nje i padaju sa neba.

Luiđi, koji ima nešto drugačije moći od Marija, i Mario zajednički prolaze kroz svetove prepune cigli, tragajući za žutim blokovima, koji donose poene, novčiće, dodatne moći i druga poboljšanja.

Super Mario igre uvek su bile prepune tajnih prolaza, do kojih se dolazilo pronalaskom tajnih blokova sa puzavicama ka nebu, ulaskom u neke od zelenih ili žutih cevi, kao i na druge načine (preskakanjem mesta na kojem se završava nivo i slično).

Najsnažnije oružje Super Marija je njegov skok. Njime razbija blokove i cigle, kupi bonuse i nagrade, ubija neprijatelje i pronalazi tajne prolaze. Ipak, skok je često nedovoljno jako oružje, pa Super Mario za pobeđivanje kraljica (Bowsera i njegovih sledbenika) koristi brzo trčanje, pucanje, koje se dobija tek nakon što se pokupe pečurka i cvet, a u novijim igrama potreban mu je i niz drugih oružja.

Neprijatelji, iako se ponašaju po uvek istoj matrici (kreću se levo-desno ili gore-dole u istim intervalima) veliki su izazov, jer najčešće zahtevaju korišćenje pravog trenutka za skok, pucanja i udarca u blok.

Najuspešnija igra celog serijala sigurno je Super Mario Bros, koja je predstavila nove svetove, nazvane Minus ili Svetovi negativi. Svet 1-2 sa tajnim prolazom i izborom ulaska u jednu od tri zelene cevi je jedan od omiljenih svetova većine igrača Super Mario igara.

U njemu su satkani sva kreativnost autora, sjajne mogućnosti skakanja i specijalnih poteza. Taj svet sadrži nekoliko tajnih prolaza, skrivenu zelenu pečurku, koja daje dodatni život i velike izazove u vidu preskakanja rupa i korišćenja jednih neprijatelja za eliminaciju drugih.

Tokom tridesetak godina Super Mario pojavio se na gotovo svim Nintendo kućnim i ručnim, prenosivim konzolama, Game Cube sistemu, kao i na najnovijim Wii i Wii U konzolama. Mario je sarađivao sa Sonicom u igrama na temu Olimpijskog takmičenja, sa svim likovima iz Nintendo sveta, u Mario Party i Bros Brawl naslovima, ali i sa drugim manje i više poznatim likovima iz sveta igara.

Lista internacionalnih Super Mario igara:
- Super Mario Bros. (1985)
- Mario Bros.: The Lost Levels (1986)
- Super Mario Bros. 2 (1988)
- Super Mario Bros. 3 (1988)
- Super Mario Bros. Land (1989)
- Super Mario World (1990)
- Super Mario Land 2: 6 Golden Coins (1992)
- Super Mario Kart (1992)
- Super Mario Land 3 (1994)
- Super Mario World 2: Yoshi's island (1995)
- Super Mario 64 (1996)
- Super Mario Sunshine (2002)
- New Super Mario Bros. (2006)
- Super Mario Galaxy (2007)
- Super Smash Bros Brawl (2008)
- Super Mario Bros. Wii (2009)
- Super Mario Paper (2009)
- Super Mario Kart Wii (2009)
- Super Mario Galaxy 2 (2010)
- Super Mario 3D Land (2011)
- New Super Mario Bros. 2 (2012)
- New Super Mario Bros. U (2012) i
- Super Mario 3D World (2013).

Danas Super Marija možemo igrati na internetu, na svim verzijama Nintenda i DS konzola, a korisnici novog Wii, 3DS i Wii U sistema mogu sve Super Mario naslove, od prvog, pa do Galaxyja skinuti kao dodatni softver za konzole, u starom, neizmenjenom 2D oblku.

Neki su, ipak, otišli i korak dalje, pa su nam predstavili kako bi to izgledalo, kada bi Super Mario bio prebačen u uobičajeno (krvavo i brutalno) okruženje, koje je danas aktuelno u igrama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi