Niži od metar i po ne mogu da rade za Apple?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niži od metar i po ne mogu da rade za Apple?!

Apple navodi četiri faktora u odabiru dobavljača: cenu, kvalitet, brzinu i socijalnu odgovornost. U stvarnosti dominiraju prva tri kriterijuma...

  Izvor: Promo.

Američka kompanija je prošle godine bio na meti kritika, jer je otkriveno da radnici njegovog nekada najvećeg dobavljača IPhona, Foxconna, rade u katastrofalnim uslovima. Sada je organizacija China Labor Watch utvrdila da je situacija u fabrikama Pegatrona (drugog dobavljača) još gora nego kod Foxconna, prenosi DW.

"Praksa Appleovog dobavljača Pegatrona ne krši samo pravila te kompanije o zaštiti zaposlenih, već i kinesko radno pravo. Ukupno smo naveli više od 30 prekršaja. Iako su povrede prava radnika u kineskim fabrikama široko rasprostranjene, može se reći da su uslovi rada kod Pegatrona ispod uobičajenih standarda u elektronskoj branši", kaže direktor pomenute organizacije, Li Kiang.

"Kinesko radno pravo propisuje da radnik ne sme mesečno da radi više od 36 sati prekovremeno. Kod Pegatrona je 100 sati prekovremenog rada pravilo. Tom dokumentacijom se manipuliše, kako to Apple ne bi primetio tokom kontrole. Pegatron zapošljava mnogo pozajmljenih radnika. Njihov broj je daleko iznad zakonski dozvoljenog udela. Za te radnike firma ne plaća socijalno i penzijsko osiguranje. Tokom probnog perioda radnicima se oduzimaju lične karte. Dobijaju ih nazad tek nakon nekoliko nedelja. Time su radnici prinuđeni da rade i dalje. Ko da prevremeni otkaz, dobija manju platu. Prilikom prijave za posao vlada rigorozna diskriminacija: ko je niži od metar i po ili stariji od 35 godina, nema nikakve šanse. Takođe se odbijaju i muslimani, Ujguri, Tibetanci, kao i članovi nekih drugih etničkih manjina", kaže direktor američke nevladine organizacije sa sedištem u Njujorku China Labor Watch, čiji je cilj zaštita prava radnika u Kini.

Vlada i preduzeća mogu nešto da preduzmu, ali nisu ozbiljno zainteresovani za zaštitu zaposlenih. Lokalne vlasti u Kini po svaku cenu žele da privuku investitore. To podrazumeva i povredu prava radnika. Uostalom većina zaposlenih u fabrikama ne potiče iz rodne provincije, već je reč o radnicima migrantima iz unutrašnjosti zemlje, za koje niko ne mari. Preduzeća naravno hoće da snize i troškove. Među liferantima vlada oštra konkurencija, ko proizvode najjeftinije ponudi, dobija premiju. Apple navodi četiri faktora u poslovanju: cenu, kvalitet, brzinu i socijalnu odgovornost. U stvarnosti dominiraju prva tri kriterijuma. Ona odlučuju da li će jedan snabdevač dobiti posao.

U Kini zvanično postoji samo jedan sindikat. Što se tiče njegovih finansija, finansijska služba direktno zadržava uplate članova. Novac stiže na kraju od kompanija i direktno se daje sindikatu. Otuda sindikat ne zastupa interese radnika, već interese preduzeća. Radnici u Kini nemaju sopstvenu organizaciju, koja se bori za njihova prava. Međunarodni koncerni moraju da prepoznaju svoju socijalnu odgovornost i primene najavljene standarde. Ali Apple je daleko od toga.

Apple održava odnose s javnošću, reagujući tako na pritisak javnosti. Više se isplati da malo investirate u PR, nego da se zaista starate za poboljšanje uslova rada.

Osim toga bes brzo prođe.

Oštrija kontrola je malo verovatna.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi