Srbija nije sama: I Evropa čeka na 4G! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nije sama: I Evropa čeka na 4G!

Signal mobilnih mreža četvrte generacije dostupan je samo jednoj četvrtina građana Evropske unije, pokazuju podaci Evropske komisije.

 Izvor: MONDO portal.

Prema informacijama pojedinih medija, 75 odsto građana Evropske unije nema pristup mobilnim mrežama četvrte generacije, a u ruralnim područjima praktično uopšte nisu dostupne.

U tri zemlje EU regiona, Irskoj, Malti i Kipru još nisu pokrenute 4G mobilne mreže, dok za tri zemlje Evropska komisija navodni napredni razvoj 4G mobilne mreže, a reč je o Nemačkoj, Estoniji i Švedskoj.

Čelnici Evropske komisije, kao jedan od glavnih razloga za slabu dostupnost 4G mobilnih mreža navode segmentisano telekomunikaciono tržište, pa zato za jesen najavljuju uvođenje zakona koji bi trebali da stvore put za jedinstveno evropsko tržište. Takođe, ističe se kako problemi na nacionalnim nivoima vezani uz zauzimanje frekvencijskog spektra uzrokuju veliko kašnjenje u sprovođenju konkursa za licenciranje, dok procesi aukcija uzrokuje velike finansijske troškove za operatere koji više nemaju sredstava za investicije u opremu.

Ranije su predstavnici Evropske komisije objavili kako je manje od polovine zemalja EU oslobodilo pojas oko frekvencije 800 MHz koji bi trebao da se koristi za 4G mobilne mreže, iako su obećale da će to učiniti do početka ove godine.

Srbija na listi čekanja...
Što se Srbije tiče, postoje najave RATELA da bi prve 4G/LTE mreže u našoj zemlji mogle da se pojave pred kraj ove godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi