ANKETA: Onlajn studiranje - Da ili ne? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Onlajn studiranje - Da ili ne?

Studenti na Zapadu, a posebno u Americi, suočavaju se sa sve skupljim cenama školovanja, zato mnogi spas traže u internet studijama.

Školovanje je svake godine sve skuplje, radnih mesta za diplomce sve je manje, dok se poslodavci žale da nema dovoljno radnika sa tehničkim znanjima. Neki smatraju da bi jedno od rešenja moglo da bude povećavanje izbora kvalitetnih predavanja putem interneta.

Mnogi istaknuti univerziteti nude predavanja putem interneta, od prirodnih nauka pa do kulinarstva. Časovi su jeftini ili čak besplatni, a menjaju se i prilagođavaju češće nego redovna predavanja. Milioni studenata sada ih slušaju preko sajta linda.com.

Umesto da profesor predaje studentima, koji onda sami uče i rade zadatke, internet predavanja su obrnuta. Neki studenti su tim načinom zadovoljni i smatraju da diplomu četvorogodišnjeg koledža mogu dobiti za - godinu dana?!

Stručnjaci kažu da će ova nova tehnologija snažno uticati na koledže, a neki misle da će studenti predavanja slušati preko interneta, dok će se susreti sa profesorima svesti na rešavanje težih problema.

Sve je jasnije da je viša školska sprema potrebna sve većem broju ljudi. Ipak, za one koji je steknu to ne vodi uvek do (unosnog) zaposlenja, na kome mogu u potpunosti da iskoriste svoj talenat - upozoravaju rukovodioci raznih univerziteta u Americi.

Koledži visokog ugleda moći će lako da se prošire na internet, ali će oni manje prestižni teže privući studente i njihov novac namenjen školovanju - upozoravaju mediji.

U Srbiji postoji nekoliko privatnih fakulteta, koji svojim studentima omogućavaju da slušaju predavanja preko interneta, ali se polaganje ispita vrši samo u prostorijama fakulteta. Studenti tih fakulteta i preko interneta mogu da obave konsultacije sa profesorima, ali su i dalje obavezni da lično overavaju semestre i da im se upisuju ocene u indeks.

Sve detalje o tome kako funkcioniše onlajn studiranje u Srbiji i na kojim fakultetima je ono moguće saznajte u OVOM tekstu MONDO portala.(MONDO - agencije)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi